29.10.2022.

08:58

Foto: pngfind

Vesti

NE ZABORAVITE! NOĆAS POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! U nedelju spavamo sat duže

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983, u skladu s odlukom Evropske ekonomske zajednice (preteče EU), pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Evropska komisija je 2018. predložila da se ukine pomeranje časovnika poslednje nedelje marta, kada počinje letnje računanje vremena, i vraćanje na zimsko u oktobru, ali za taj predlog još nije postignuta saglasnost.

Zemljama članicama je prepuštena takva odluka, a Srbija je odlučila da nastavi da pomera kazaljke na satovima kao i do sada zbog usklađenosti s većim delom Evrope.

Medutim, u trenutku kada se najavljuje jedna od najtežih zima na Starom kontinentu u poslednjih 50 godina, i kada svi pokušavaju da uštede struju i gas, pojedine države u regionu ozbiljno razmišljaju o ukidanju periodične izmene računanja vremena.

Među njima je i Severna Makedonija, gde Ministarstvo privrede na osnovu predloga tamošnje vlade razmatra mogućnost nastavka letnjeg računanja vremena da bi dodatno smanjili potrošnju struje.

Bonus video: