09.11.2022.

22:07

Foto: spc.rs

Vesti

SPC REGISTRUJE PAROHIJU U RIMU! Prostor za liturgiju dali slovenački sveštenici uz blagoslov vladike Andreja

Crkvu je još pre godinu dana na korišćenje misionarskoj parohiji dao "Centro Aletti", poznati atelje za izradu mozaika, najpoznatiji u katoličkom svetu na čelu sa Markom Ivanom Rupnikom i ocem Milanom Žustom koji su poreklom iz Slovenije, sazanje Telegraf.

Crkva se nalazi u samom centru italijanske prestonice, u blizini bazilike "Santa Maria Maggiore". 

Gordana Ristić, koja je član parohijske uprave u osnivanju, već godinu dana sa ostalim članovima radi na tome da naša parohija u Rimu dobije zvaničnu registraciju. Ona već osam godina živi u Rimu i radi kao izvršni producent na filmskim projektima između Italije i Srbije, a deo je i organizacije italijansko-srpskog festivala koji se godinama održava u Beogradu.

- Za mene je lično najznačajnije i najveća mi je čast što sam član parohijske uprave u osnivanju koji već godinu dana nastoji da našu misiju ozvaniči i realizuje, odnosno, da registruje našu srpsku crkvenu opštinu pred italijanskim vlastima - kaže Gordana u izjavi za Telegraf.

Dodaje da posebnu zahvalnost svi članovi parohije, čiji je i ona član, duguju Njegovom Preosveštenstvu episkopu austrijsko-švajcarskom Italije i Malte, Andreju Čilerdžiću, koji ih je u svemu podržao.

Gordana kaže da se liturgija već godinu dana dva puta mesečno služi u ovoj crkvi. Liturgiju je u početku vodio sveštenik Dušan Đukanović, a kasnije je službu preuzeo sveštenik Roman, koji je poreklom Austrijanac. On dva puta mesečno dolazi u Rim iz Beča i liturgiju drži na srpskom jeziku.

Ova lepa vest će najviše značiti našim ljudima u Rimu, koji su ranije godinama na liturgiju odlazili u rusku crkvu. Oni će konačno imati priliku da njihova parohija bude zvanično priznata, a moći će i da dva puta mesečno prisustvuju liturgiji koja će se držati na njihovom maternjem jeziku u srpskoj crkvi.

Velika je radost, moja lična, ali i otalih članova, kao i svih naših ljudi koji žive u Rimu, kao i naše Ambasade koja nas u svemu ovome prati i podržava od početka - kaže Gordana Ristić.

Dolazak vladike Andreja u Rim planiran je za 19. i 20. novembar, kada će zajedno sa sveštenikom Romanom održati liturgiju u crkvi Svetog Save u Rimu.