15.11.2022.

07:12

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vesti

Patrijarh dobitnik Plakete mira organizacije Nađi Raula

Upravni odbor te organizacije jednoglasno je doneo odluku da Plaketa mira bude dodeljena srpskom patrijarhu, koga su predložili učenici Srednje stručne škole i Osnovne škole Radoje Domanović iz Niša i grupa studenata sa više fakulteta Univerziteta u Nišu, saopštila je Informativna služba SPC.

Oni su u obrazloženju istakli da ih Patrijarhov rad zadivljuje, inspiriše, motiviše i čini ponosnim, posebno na polju njegovog dobrotvornog rada i otvorenosti SPC prema mladima.

Organizacija Nađi Raula, osnovana 2011. godine u čast velikog humaniste Raula Valenberga, bavi se dobrotvornim radom i do sada je pomogla veliki broj institucija, pojedinaca, ugroženih porodica, a posebnu pažnju posvećuje promociji mladih talenata, budućih naučnika.

Organizacija svake godine dodeljuje nagradu Svetislav Milić - mladima od srca u šest kategorija: nauka i obrazovanje, kultura i umetnost, humanitarne aktivnosti, mirna borba za ljudska prava, sport, institucija godine i specijalna priznanja.

Nagradu dodeljuju mladi članovi organizacije, učenici i studenti koji su pretežno mlađi od 30 godina.

Dobitnici Plakete mira predhodnih godina bili su Heri Roberts, Tamara Vučić, Hakon Vium Li, princeza Ljubica Karađorđević i drugi, podseća se u saopštenju.