16.11.2022.

10:40

Foto: RGZ

Vesti

RGZ PODACI - UZOR ZA EVROPSKI PARLAMENT

U pozivu gospođe Lee Bodosian, generalnog sekretara i izvršnog direktora Eurogeographics-a, stoji:

- Vaše prisustvo bi bilo veoma cenjeno jer su zvanični podaci koje je proizvela institucija na čijem ste čelu, ključni za većinu industrijskih politika, a Republički geodetski zavod predstavlja lidera u pružanju tehnološke ekspertize za uspostavljanje građevinskih osnova za društvo koje se korišćenjem pouzdanih podataka i usluga kontinuirano osnažuje i unapređuje.

Debata će imati snažan fokus na demonstraciji načina na koji se geografske informacije koriste u rešavanju nekoliko pitanja: od primene Zelene agende ili Strategije multimodalnog transporta do obezbeđivanja efikasnih rešenja za institucije civilne zaštite i upravljanje katastrofama, kao i odgovore na izazove koje nam nameće Kovid-19.

Srbija je prepoznata kao moderna i digitalno orijentisana država koja prati globalne trendove, digitalizaciju i ciljeve održivog razvoja. Republički geodetski zavod je primer dobre prakse kako se uvode i primenjuju nove tehnologije i znanja, zbog čega je RGZ dobio priliku da prezentuje digitalnu platformu Geosrbija koja objedinjuje sve podatke sa geoprostornom komponentom, što je od izuzetne važnosti u slučaju vanrednih situacija i procene rizika u kriznim situacijama, dok građanima, javnom i privatnom sektoru obezbeđuje efikasnije i preciznije poslovanje.

Podsećamo da je model srpskog katastra, nakon sprovedene reforme uz pomoć Svetske banke, ocenjen kao veoma uspešan i kao takav prezentovan u Ujedinjenim nacijama. Sve ovo je potvrda stručnosti i predanog rada koje ovu instituciju definišu kao lidera u znanju i inovacijama.