19.11.2022.

23:00

Foto: S.K.

Vesti

Lenka Dunđerski dobila spomenik u Srbobranu


Lenka Dunđerski dobila je danas spomenik na Trgu slobode u gradskom parku u njenom rodnom Srbobranu.

- Ovo je jedan od načina kako čuvamo uspomene na brojne velikane koje je ova opština iznedrila, ali i na samu Lenku, zbog koje je napisana najlepša srpska ljubavna pesma „Santa Maria della Salute“- rekla je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i infromisianje i dodala da su žene vekovima bile inspiracija i muze mnogim pesnicima, piscima, umetnicima.

Ona je dodala da kulturni poslenici opštine Srbobran od 2006. godine do danas na jedan poseban način neguju uspomenu na nju kroz sedmodnevnu manifestaciju „Lenkin prsten“ i ove godine, upravo dok traje ova prelepa manifestacija „ svi mi smo uspeli da vratimo Lenku u njen rodni kraj, kako i glasi naziv ovog projekta“.

Informer

Predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački zahvalio se Sekretarijatu na podršci u realizaciji brojnih projekata u kulturi i istakao da upravo i manifestacija „Lenkin prsten“ jeste jedan od načina da se zahvalimo na svim dobrim delima porodice Dunđerski, koja je bila i ostala simbol građanske srpske Vojvodine.

Manifestaciju i književnu nagradu „Lenkin prsten“ ustanovio je Dom kulture Srbobran 2006. godine , a od tada do danas, nagrada je uručena 17 puta za najlepšu ljubavnu pesmu na srpskom jeziku objavljenu prvi put u periodu između dve dodele nagrade.

Ovogodišnja manifestacija traje sedam dana i započela je otvaranjem izložbe slika sa sedmog saziva likovne kolonije „U Lenkinom prstenu“, da bi se narednog dana u Pozorištancu u Srbobranu održala kabaretska predstava „Ljubavni vremeplov“.. Nagrada „Lenkin prsten“, svečano je dodeljena pesnikinji iz Zrenjanina Dragici Stojanović za pesmu „Od kada te ne volim“.