29.11.2022.

12:58

Foto:

Vesti

"SVAKI JE DUŠAN VREDAN, ALI RADOVIĆ JE SAMO JEDAN!" Sto godina od rođenja slavnog pisca

Baš na Dan Republike 29. novembra i Duško Radović je proslavljao svoj rođendan i to najčešće u društvu pisaca zajedno sa najboljim prijateljem – Matijom Bećkovićem.

Matija i Duško rođeni su istog dana. Na pitanje kako su izgledale proslave njihovih rođendana i koje poklone ste darivali jedan drugome Matija Bećković kaže da Duško Radović slavi 100 godina, a da se on seća kada je napunio 50.

- I sećam se kako je kukao i plakao jer u njegovoj svesti je 50 godina najviše što čovek može da živi. Eto tako smo razmenili knjige recimo. Kada su objavljene u knjigama te njegove rečenice, onda mi je poklonio jednu sa posvetom: Ovo malo mrva što će ostati posle mene. A te mrve su dukati naše književnosti - priča Bećković.

Ostavio je Duško Radović neizbrisivog traga u književnosti, na radiju, televiziji, pozorištu.

- Ja, ipak, mislim da je najveći trag ostavio u književnosti za decu, mislim da je to nešto najveće što je uradio. Možda nije po obimu veliko, ali mislim da je to najvažnije ili najbolje što je uradio - smatra Miloš Radović, reditelj, sin Dušana Radovića.

Može se reći da je Dušan Radović uticao na savremenu, modernu književnost za decu, da je inicirao i danas se smatra ocem savremene književnosti za decu, napominje prof. dr Zorana Opačić, profesorka književnosti za decu i mlade na Učiteljskom fakultetu.

Za decu neumorno nastavlja da stvara i početkom 60-ih kada postaje urednik dečjeg programa u TV Beograd.

- Umeo je da misli pomoću tih novih izuma, a imao je tu jednu starinsku glavu, a poslednji model mozga - dodaje Bećković.

I na televiziji činio čuda

Opačićeva podseća da kada je prešao na televiziju Duško Radović je takođe činio čuda. Sa Verom Belogrlić je pokrenuo TV format Na slovo na slovo, koje i dalje, smatra, predstavlja neku vrstu vrhunca televizijskog stvaralaštva za decu.

Po odlasku sa televizije nekoliko godina bio je bez posla, ali je neprestano pisao jer je za njega to bio način života.

- Ali on je stvarno radio svašta, radio je reklame, radio je jelovnike za JAT-ove avione, tekstove za pop-pesme, voleo je sve to da radi - podseća Miloš Radović.

Ipak, od svega što je uradio, danas je najprepoznatljivija emisija Radija Studio B. Svako jutro u 7 i 15 oglašavao se i u svojoj kultnoj rubrici Beograde dobro jutro budio je sugrađane i zabavljao ih svojim zapisima, aforizmima, satiričnim dosetkama i komentarima.

Miloš Radović kaže da se u njihovoj kući ta emisija slušala kada su uveli reprizu u pet popodne – tada su slušali, jer su ujutru dugo spavali.

- Ja nisam verovao kad mi je on rekao da će on na Studiju B u 7 sati ujutru nešto da govori, da će to neko slušati. Pa sam mu rekao da li si ti normalan, baš će neko u 7 da ustaje da bi slušao tvoje rečenice - seća se Bećković.

Ipak, i danas Duškove rečenice citiraju i naučnici, taksisti, navijači. Kako je izgledalo raditi sa Duškom Radovićem, prisećaju se Marijan i Zoran, ton-majstori čiji je prvo zaposlenje bio radio Studio B.

- Ja sam počeo da radim krajem 1974. godine, i Duško je bio taj dobri duh koji svako jutro dolazi u 5 sati, pre sunca otprilike. On je uvek gledao da nam donese neke pogačice nešto usput što bi kupio na Bulevaru - kaže Marijan Živanović.

- Sa Duškom Radovićem raditi je bila velika privilegija jer je on čovek koji je bio za poštovanje. Duško Radović je imao neki durbin, i on je ujutru posmatrao ulice, kako se kreću ljudi, Savu, čamce, brodove, ulazio je u stanove sa tim durbinom, video je ljude kako razgovaraju, da li se svađaju, da li se vole i to mu je stvaralo neku inspiraciju, taj durbin je poznat i on je ostao u Studiju B - priča Zoran Mihajlović Muza, ton-majstor snimatelj.

I posle četiri decenije otkako Duško nije sa nama, njegove emsije se slušaju, knjige čitaju. U čemu je danas njegova tajna?

- Tu je pre svega zasluga njegove poezije, njegovog pogleda na svet, njegovog razumevanja života koji nikada neće proći, on je u tom smislu univerzalan pisac. On je jedan od najduhovitijih pisaca koje smo imali i ta njegova duhovitost, njegov humor je specifičan, poseban, originalan - ističe Dragan Lakićević, književnik, glavni urednik SKZ.

Duško Radović je originalna i neponovljiva ličnost naše kulture. Zato i posle sto godina od njegovog rođenja važi ono što je napisao Branko Ćopić da je svaki Dušan vredan, a da je Radović samo jedan.