03.12.2022.

07:00

Foto:

Vesti

SRBIJA ĆE "VRVITI" OD STRANACA!? VELIKO INTERESOVANJE INOSTRANIH GOSTIJU ZA PROVOD U NAŠOJ ZEMLJI! Na doček stiže čak 70.000 posetilaca

Za doček Nove godine u Srbiji očekuje se više od 70.000 stranaca, procene su turističkih radnika! Najviše inostranih gostiju dolazi iz Bugarske, a već je, kako kažu, čak 30.000 rezervisalo smeštaj.

Hoteli puni

Hoteli u Beogradu su u velikoj meri već rezervisani
Miodrag Popović

Pored Bugara, najbrojniji su turisti iz Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Rusije i Kine.
Stranci će novogodišnje praznike proslaviti u Beogradu, Novom Sadu, na Zlatiboru, Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji. To pokazuju već popunjeni hoteli i privatni smeštaj, gde se traži krevet više, kažu u turističkim agencijama.

Iz Španije u Novi Sad

Novi Sad očekuje goste iz Austrije, Nemačke, Rusije, ali i iz Španije, Francuske...
Željana Rudić

Tri-četiri dana

- Kao i svake godine, pored posetilaca iz regiona, dolaze nam i gosti iz Austrije, Nemačke, ali i iz Rusije, Kine, Izraela, rečju, iz celog sveta. Oni stižu već od 26. decembra, dakle, posle katoličkog Božića, pa ostaju do iza našeg Božića. Gosti iz regiona obično ostaju tri dana, a ostali od četiri do sedam, ali i više, zavisno od aranžmana - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, i dodaje da su hoteli u Beogradu u velikoj meri rezervisani od sredine decembra i početka januara.

Prema rečima Željane Rudić iz Turističke organizacije Novog Sada u ovaj grad takođe tradicionalno dolaze brojni gosti iz Crne Gore, BiH i Makedonije, ali sada vlada veće interesovanje Bugara, Mađara, Rumuna...

- Takođe, očekujemo mnogo gostiju iz Austrije, Nemačke, Rusije, ali i turiste iz Španije, Francuske i Velike Britanije, koji nas posećuju i tokom godine. Hoteli su gotovo popunjeni. Tek se ponegde može naći neko slobodno mesto. U centru Novog Sada hoteli su već prodali 99 odsto svojih kapaciteta - kaže Željana Rudić.

Turistički radnici nadaju se velikom broju stranaca i na našim planinama i u banjama. To se odnosi najviše na Zlatibor i Kopaonik, kao i na Vrnjačku Banju.

- Ove godine na Zlatiboru se očekuje oko 50.000 gostiju, a među njima bar polovina stranaca. Očekujemo da ih najviše stigne iz zemalja u regionu. To uključuje ceo Balkan. Hoteli su puni, popunjava se i privatni smeštaj. Restorani i kafići spremni su za goste - ističe Vladimir Živanović, direktor TO "Zlatibor".

Traže stan na dan

Osim što strani gosti odsedaju u hotelima, veliki broj, posebno mladih, odlučuje se da iznajmi stan na dan. I te nekretnine su već, kako kažu u agencijama za iznajmljivanje, rasprodate za novogodišnje praznike.

- Najčešće se iznajmljuju stanovi od 35 do 50 kvadrata, a cene se kreću od 70 do 250 evra, zavisno od lokacije. Naravno da su centar i Novi Beograd najskuplji. Veći stanovi podrazumevaju i veće cene koje se kreću i do 500 evra. Obično se iznajmljuju na tri dana, ali neki gosti ostaju i celu nedelju - kaže Mira Milovanović, agent iz jedne beogradske agencije.

Bugari i Lepa Brena


Prema podacima Turističke organizacije Srbije (TOS), gosti iz Bugarske poslednjih godina spadaju među najbrojnije turiste koji tokom čitave godine posećuju Srbiju. Tako je tokom 2019. godine u našoj zemlji registrovano 100.000 Bugara koji su došli turistički. To je rast od čak 200 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kažu u TOS-u. Za prvih deset meseci ove godine, prema podacima TOS-a, 50.000 gostiju iz Bugarske posetilo je Srbiju, a za praznike se očekuje još oko 30.000 posetilaca. Bugari vole odmor i provod u Srbiji, a neki kažu i da dolaze zbog Lepe Brene.