06.12.2022.

07:00

Foto: Tanjug photo

Vesti

MINISTARKA ZDRAVLJA NAJAVILA PROMENE U RADU SISTEMA! Zakazivanje pregleda tokom celog meseca

Prema njenim rečima, više neće postojati određeni datumi kada će pacijenti morati da dolaze i zakazuju svoje preglede, već će to moći da čine tokom celog meseca. Ove promene na snagu će stupiti, dodaje ona, do Nove godine, a najveći deo posla moraće da preuzmu domovi zdravlja.

- Do kraja godine biće ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS elektronskog programa. Potpuno je sumanuto da neko ko dođe osmog ne može da dobije adekvatan pregled. I to radimo iz prostog razloga što ne želimo da Urgentni centar ostane ono što je sad - praktično najveći dom zdravlja u Srbiji. Insistiraćemo na tome da dom zdravlja, kao primarna zdravstvena zaštita, završava veći deo posla kako bi se čitav posao racionalizovao - naglasila je prof. dr Grujičić.  

Ministarka je dodala i da se ide ka digitalizaciji, a cilj je da se u prvoj fazi optički kabl dovede do svakog doma zdravlja i svake ambulante, jer je tu početak svakog lečenja.

- Na taj način imaćemo odličnu kontrolu i na osnovu toga ćemo moći da nagradimo one koji među nama najbolje rade - objasnila je naša sagovornica.