01.01.2023.

15:07

Foto: Informer DN

Vesti

MINISTAR PROSVETE BRANKO RUŽIĆ O PLANOVIMA ZA 2023: Nećemo tolerisati nasilje u školama!

Pored uvođenja kazni za nasilje, u novoj 2023. godini ministarstvo će, otkriva on, početi sa sprovođenjem državne mature, ulagati u infrastrukturu fakulteta, ali i proširiti kapacitete studentskih domova za čak 1.400 mesta, što niko nije uradio u poslednjih 30 godina!

Nažalost, kraj 2022. godine je obeležio niz ozbiljnih slučajeva nasilja u školama. Šta će se preduzeti po tom pitanju da ga više ne bude?

Informer

Branko i Ana Ružić sa decom

- Paket mera je osmišljen zahvaljujući intenzivnom radu Radne grupe protiv nasilja u školama. Škola je deci druga kuća, koja im pomaže da se edukuju i da, naravno uz porodicu, izađu na pravi životni put. Ali prva kuća, porodica, kao i svi mi kao članovi društva, moramo zajednički da pomognemo deci da nauče kako da podstiču razumevanje i drugarstvo, a ne nasilje i mržnju.

Nasilnog ponašanja nisu bili pošteđeni ni nastavnici. Kako će se zaštititi prosvetni radnici pošto ipak nisu dobili status službenog lica?

- Uvođenjem većeg reda i strožih sankcija za nepoštovanje reda i discipline. I to ne samo prema učenicima već i prema roditeljima koji se ne uključuju u vaspitni rad svog deteta koje je počinilo nasilje.

Više znanja

Cilj državne mature jeste da se najpre ujednači, a zatim i unapredi kvalitet obrazovanja
Branko Ružić

Kakve novine mogu da očekuju đake, a kakve nastavnike i profesore u novoj godini?

- Predstoje nam značajna ulaganja u infrastrukturu u visokom obrazovanju. Neki fakulteti, poput Fakulteta muzičke umetnosti, Geografskog i Fakulteta bezbednosti, imaće prvi put svoje zgrade. Ulagaćemo i u proširenje kapaciteta i bolje uslove u studentskim domovima. Plan je da proširimo kapacitete studentskih centara u Beogradu i Nišu, i to za dodatnih 1.400 mesta. Biće to ulaganje u univerzitetsku infrastrukturu kakvog nije bilo u poslednjih 30 godina. Uvodimo nove tehnologije u izvođenje nastave, digitalizujemo proces rada i upravljanja putem Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, portala "Moja srednja škola", es-Dnevnika...

Informer

Branko i njegov sin Milutin

Naredne godine najavili ste i velike promene, kao što je polaganje državne mature. Kako će funkcionisati taj projekat, s obzirom na to da se programi u srednjim školama razlikuju i da zbog toga neće svi biti u ravnopravnom položaju?

- Cilj državne mature i jeste da se najpre ujednači, a zatim i unapredi kvalitet obrazovanja. Svi će biti u ravnopravnom položaju jer svi polažu iste testove, u isto vreme i pod istim uslovima. Urađeni su standardi za sve predmete i postoje tri nivoa bodovanja. Nastavnici sa đacima rade četiri godine, po dogovorenim pravilima i učenici će do održavanja državne mature, koju će polagati 2024. godine, imati dve probne, a za pripremu će im biti dostupna sva potrebna literatura.

Druga kuća

Škola je deci druga kuća, koja im pomaže da se edukuju i da izađu na pravi životni put
Branko Ružić

Kako će sa državnom maturom proći učenici srednjih stručnih škola?

- Učenici srednjih stručnih škola po završenoj maturi i dobijanju sertifikata mogu se zaposle ili, ukoliko žele, mogu da konkurišu i na željene fakultete. Državna matura će doprineti i povećanju kvaliteta srednjeg obrazovanja zbog svoje uloge u vrednovanju znanja, koja je za nas jako važna.

I za kraj razgovora, šta ministar Branko Ružić može da obeća u 2023. godini?

- Sigurno je da ćemo nastojati da obrazovanje učinimo dostupnim za svako dete i da poboljšamo podršku osetljivim grupama. Takođe, darovite i talentovane đake dodatno ćemo podržati, a motivisaćemo učenike i studente da uče stvarajući im najbolje uslove za učenje, kako kroz unapređenje infrastrukture samih škola i fakulteta, domova, tako i kroz modernizaciju rada i programa.

Ministar Ružić majstor za sarmu

* Omiljena pesma u kafani koju naručujete?

- "Polomio vetar grane"

* Prva simpatija?

- Maja. Išli smo 1981. zajedno u obdanište "Ljolja" na Banjici.

* Da li ministar kuva i šta najbolje spremate?

- Kuvanje je nešto u čemu uživam od malih nogu. Kuvanje me smiruje. Volim da spremam ukućanima razna jela - od pice, ribe, potaža, cicvare, do pite i sarmi.

* Da niste političar, čime biste se bavili?

- Želja mi je da jednog dana otvorim sa prijateljima svoj restoran. I bez obzira na politiku kojom se bavim, ovu želju planiram da ostvarim u nekom momentu.

* Vaš sin Milutin postao je član Glavnog odbora SPS. Kako funkcionišete u tandemu, kada ste kolege, a kako kao otac i sin?

- Otac i sin ćemo uvek biti, dok karijerne ciljeve, afinitete i angažmane biramo samostalno. Tako da će nam se verovatno i poslovno ukrštati putevi. Poštenje, pravičnost, empatija, ali i samostalnost i inicijativa su vrednosti kojima smo moja supruga Ana i ja učili našu decu, tako da imaju prostor za kreativne i karijerne iskorake.