05.01.2023.

18:23

Foto: Beta

Vesti

OPREZ, OVE NOVČANICE SE NAJVIŠE FALSIFIKUJU - KAKO DA SE NAŠI GRAĐANI ZAŠTITE OD PREVARE!? Hrvati nisu dobili na vreme upozorenje

Falsifikovanje novca je krivično delo, podsećaju stručnjaci.

- Građanin, koji ima sumnju da kod sebe ima falsifikovanu novčanicu, treba da ode u prvu banku ili policijsku stanicu i da to prijavi. U slučaju da to ne uradi, nego pusti novčanicu dalje u opticaj, rizikuje da izvrši krivično delo falsifikovanja novca i konkretno, za ovu radnju, može da bude kažnjen zatvorom do tri godine - kazao je Miroslav Jeremić, direktor Odeljenja za borbu protiv falsifikovanja u Narodnoj banci Srbije, za Prvu.

Jeremić objašnjava da će se novčanica, za koju postoji sumnja da je falsifikovana, proveriti u Narodnoj banci Srbije. Ukoliko se utvrdi da jeste, materijalnu štetu trpi građanin koji ju je doneo u prvu banku ili policijsku stanicu. Ukoliko se utvrdi da je original, novčanica će biti vraćena. 

Sagovornik otkriva da se najčešće falsifikuju novčanice od 100 evra. Iz tog razloga Jeremić je pokazao na koje detalje na njoj treba da obratimo pažnju kako ne bi falsifikat završio u našim rukama.

- U levom uglu, koji nije obojen, imate vodeni žig na kom je motiv isti kao glavni motiv i on je mnogo jasniji i čitljiviji nego na falsifikatima. Na originalnoj novčanici se vidi i zaštitna nit. Jagodicama prstiju treba da pređete preko glavnog motiva i osetićete hrapavost. Kod falsifikovane novčanice toga nema - kazao je Jeremić. 

Stručnjak je napomenuo i da se boje na novčanicama razlikuju, kao i zvuk koji papir proizvodi. Napominje se da falsifikat može da se dobije i u menjačnici i da svaku novčanicu treba proveriti na licu mesta

Bonus video: