06.01.2023.

23:00

Foto: Privatna arhiva/printskrin facebook

Vesti

UDRUŽENIM SNAGAMA! Oko 700 dece u opštini Leposavić na Kosovu i Metohiji dobilo je paketiće

Veliko prijateljstvo među opštinama i humanih ljudi sa opštinom Leposavić počelo je pre 10 godina kada je, uz finansijsku pomoć i čeličnu volju naroda, u selu Kamenica za samo šest meseci podignuta crkva na obali Ibra posvećena caru Konstantinu i carici Jeleni.

Informer

 

Crkva je podignuta na temeljima porušenog manastira, koji su Turci srušili. Sazidali su je meštani Kamenice u želji da nešto jako i lepo ostane za njima, njihovoj deci koja će se u crkvenom dvorišu okupljati u budućnosti.

U izgradnji crke veliku ulogu uzeo je Miodrag Radovanović meštanin sela i zdravstveni radnik, koji 2012, godine, krenuo širom Srbije i od predsednika opština i privrednika molio za novac neophodan da se kupi za materijal za izgradnju crkve. Tako je prelepa crkva podignuta za samo šest meseci, i već 10 godina meštani u crkvenom dvorištu slave seosku slavu. 

Informer

Crkva u selu Kamenica car Konstantin i carica Jelena 

Prijateljstvo koje je tada spojilo opštine na Kosovu i Metohiji sa opštinama u Srbiji do danas traje. Sa nekima su se i pobratimili. Iste te opštine, kao i svih prethodnih godina, i ove su  obradovali mališane u Leposaviću paketićima. 

Radovanović koga danas već svi znaju kao velikog humanitacra za Informer je rekao da su u susret jednom od najvećih praznika njihovi prijatelji pomogli da oko 700 dece u opštini Leposavić dobiju paketiće. 

- Uz pomoć brojnih donatora uspeli smo da obezbedimo paketiće za decu iz Kamenice i za tri vrtića u Sočanici, Lepsavići i u Lešku. To je oko 620 dece plus oko 65 poklona spremili smo za decu zaposlenih u Kolašin prevozu koji nažalost nisu radili, te su bili bez primanja, ali uz svoj narod - kaže Radovanović. 

Informer

Miodrag Radovanović

Kako je objasnio paketiće su obezbedili zahvaljujući opštinama iz centralne Srbije. 

- Sa nekima smo se od njih i pobratimili. Kamenica je sada tako pobratimljena sa mesnom zajednicom Surduk iz Stare Pazove - kaže Radovanović koji stalno nešto radi za dobrobit svog naroda.

Inače, selo Kamenica je malo selo, sa oko 50 kuća, na obali Ibra koje pleni slogom i ljubavlju prema dobrim ljudima.

- Zahvalni smo majci Srbiji i našem državnom rukovodstvu koje se trudi i koje je uz nas u dobru i zlu. Nama ostaje da se rađamo, borimo, ostajemo i opstajemo na ovim prostorima, na svetoj srpskoj zemlji. Pored svih poklona koje smo godinama delili našoj deci, zahvaljujući prilozima više opština i privrednicima, naša deca su tokom prethodnih godina imala priliku da besplatno budu na Zlatiboru, da poseste Lepenski Vir, letovali su i na bazenima u Vrbasu, raznim dečijim odmaralištima širom Srbije - kaže Radovanović. 

Informer

 

Kako smo saznali Miodraga Radovanovića je za svoj rad odlikovala Eparhija Raško - Prizrenska za gradnju crkve car Konstantin i carica Jelena velikim priznanjem, eparhijskom gramatom od vladike Teodosija, a od opštine Leposavić 2018. proglašen je za najhumanijeg građanina opštine.

Kako kaže bez obzira na to on sebe smatra prvim među jednakima.

- Sam ništa ne bih mogao da uradim, za tu vrstu popularnosti zaslužni su sve opštine koje su nam izašle u susret i pomogle nam finansijski da uradimo nešto. Dužan sam svom narodu i svima onima koji su nam nesebično deceniju unazad pomagali, mi njima dugujemo da budemo bolji, hrabri i istrajni- iskren je Radovanović.

ZAHVALNOST DECE

 

Veliki je broj opština koji nije zaboravio na decu u Leposaviću a ovo su neke od njih kojima su želeli od srca da se zahvale.

Naime, Radovanović se zahvalio gradu Užicu i gradonačelnici dr Jeleni Raković Radivojević i njenom zameniku Dragoljubu Stojadinoviću

- Hvala opštini Stara Pazova i njenom predsedniku Đorđu Radinović, kao i njegovoj ekipi, opštini Pećinci i njenom predsedniku Siniši Đokiću kao i privredniku Miloradu Pantiću "Lukiju". U ime sve dece koju smo obradovali hvala i opštini Požega i njenom predsedniku Đorđu Nikitoviću, opštini Merošina i predsedniku Saši Jovanoviću, opštini Lebane i Ivanu Bogdanoviću... - nabraja Radovanović i dodaje da im je mnogo pomogla i opština Bogatić sa Milanom Damjanovićem, opština Bač sa predsednikom Stevom Panićem.

Pomogao je kako kaže i privrednik iz Gajdobre Risto Dambović.

- Tu je i opština Ljubovija i Milan Jovanović, beogradska opština Zezdara sa Vladanom Jeremić, Kosjerić Žarko Đokić, Nikola Tomić iz Osečine, za decu iz Kamenice sredstva za paketiće obezbedio Čedomir Božić bivši predsednik opštine Žabalj...- kaže naš sagovornik. 

Informer

 

Prema njegovim rečima deca kojoj pomažemo vraćaju svojim uspesima, pa tako u Kamenici je, sada već bivša, najbolja studentkinja medicine u prištinskom univerzitetu. 

- Pre par godina je proglašena za najbolju studentkinju, ona je sada doktorka, tako imamo i najboljeg automehaničara, imamo i kik boksere koji su vice šampioni na Balkanu, imamo majku sa petoro dece... - ističe Radovanović koji je imao želju da se ovim putem zahvali ljudima koji su im nesebično pomagali i pomažu.

Zahvaljući pomoći prijatelja deca iz Leposavića imali su priliku da prethodnih godina besplatno letuju i posete znamenitosti u Srbiji.

Pomenuo bih Bačku Palanku i predsednika opštine Branka Šušnjicu koji je omogućio sredstva da naša deca posete i neka znamenita mesta, Bačku Palanku, Majdanpek i Dragan Popović za učinjenu pomoć deci. Ove godine u organizaciju grada Vranje i dr Slobodana Milenkovića, a uz pomoć eparhije vranjske i Vladike  Pahomija naša deca posetili su manastir Prohora Pčinjskog - rekao je Radovanović.