20.01.2023.

17:55

Foto: Printscreen

Vesti

RUSI NAGRADILI ALEKSANDRA PAVIĆA! Udruženje pisaca RUSIJE uručilo VELIKO PRIZNANJE našem politikologu!

Politikolog i analitičar Aleksandar Pavić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Imperska kultura – Eduard Volodin“.

Udruženje pisaca Rusije svake godine na Bogojavljenje u domu Saveza svečano uručuje ovo priznanje u prisustvu najpoznatijih ruskih intelektualaca i pisaca.

Pavić je dobio nagradu zbog svog publicističkog rada i analitičkih tekstova koji su objavljeni u srpskim i ruskim medijima u kategoriji „Slovensko bratstvo“.

Nagrada „Imperska kultura“ nastala je 1999. godine, a nakon smrti značajnog ruskog književnog kritičara Eduarda Volodina, 2002. godine, dobila je njegovo ime.

Dobitnici ove značajne nagrade, iz Srbije, ranijih godina bili su: Zoran Milošević za svoju studiju o vladici Nikolaju Velimiroviću, književnik Milovan Vitezović, istoričar i bivši ambasador Srbije u Rusiji akademik dr Slavenko Terzić, vladika Joanikije i mnogi drugi.

Takođe, ovu nagradu su dobili i veoma istaknuti umetnici: Operski pevač Boljšog teatra Vladimir Matorin, Jurij Solomin, dugogodišnji direktor „Malog teatra”, veoma poznatog moskovskog pozorišta u kome se igra isključivo ruska klasika, Vaclav Dvoržak, češki reditelj, nagrađen za film „Ukradeno Kosovo”.