25.01.2023.

15:30

Foto: www.spc.rs

Vesti

Patrijarh srpski Porfirije stigao u radnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama - Srbi ga dočekali hlebom i solju!


Na njujorškom aerodromu Džon Kenedi Njegovu Svetost patrijarha su dočekali njegovo preosveštenstvo episkop kanadski Mitrofan, član sveštene pratnje njegove svetosti koji je dan ranije stigao iz Toronta, protojerej-stavrofor Živojin Jakovljević, starešina Saborne Crkve Svetoga Save u Njujorku i paroh njujorški, protonamesnik Milan Dragović, paroh njujorški, časnici Crkveno-školske opštine Svetoga Save u Njujorku na čelu sa predsednikom Veljkom Dobrilovićem, parohijanima i decom.

Po starom narodnom običaju, sačuvanom i negovanom među njujorškim Srbima, deca su svog patrijarha dočekala obučena u srpske narodne nošnje sa dobrodošlicom, hlebom i solju.

Protojerej-stavrofor Živojin Jakovljević je, primivši blagoslov od svjatjejšeg patrijarha, u ime njujorških Srba poželeo dobrodošlicu poglavaru Srpske pravoslavne crkve i duhovnom ocu pravoslavnih Srba bez obzira gde se nalaze, izrazivši uverenje da će poseta njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija dodatno osnažiti duhovno jedinstvo i slogu srpskog naroda na severnoameričkom kontinentu.

Njegova svetost je sa sveštenom pratnjom u popodnevnim časovima posetio Sabornu crkvu Svetog Save na Menhetnu, koja je izgorela na Vaskrs 2016. godine, a potom je održao sastanak sa članovima Upravnog odbora Crkveno-školske opštine Svetog Save.