03.02.2023.

09:00

Foto: Željko Kovačević

Vesti

Još tri beogradska restorana dobila Mišelinovu preporuku! Oni su najbolji među najboljima

U saradnji sa TOS, organizaciju dodele priznanja pomogla je i kompanija Metro Cash & Carry Srbija.

Prestižni Mišelinov vodič za 2023. godinu sadrži imena tri nova restorana u Beogradu. 

Ovogodišni dobitnici Mišelinove preporuke kvaliteta su "Metropoliten Grill", "SkyLounge" i "Twenty Two".

"Metropoliten Grill" se nalazi u bizini Muzeja savremene umetnosti, a u centar pažnje stavlja mediteransku kuhinju.

"SkyLounge" nudi savremenu kuhinju sa internacionalnim ukusima i predstavlja spoj azijskih i mediternskih uticaja. 

"Twenty Two" se nalazi u sastavu hotela Metropol, a kuhinja je poznata po kvalitetu, a prijatno iskustvo upotpunjuje lokacija (nalaze se na desetom spratu) i panorama grada od 360 stepeni kojaomogućuje gurmanima da dožive neverovatan pogled na zalazak sunca.

Informer

André Rinnensland, generalni direktor kompanije METRO Cash & Carry Srbija

Izborom ova tri restorana na prestižnu listu, ona je postala bogtija i sada broji čak 17 restorana iz Srbije koji nose oznaku Mišelinove preporuke za najbolje restorane.

17 beogradskih restorana sa Mišelinovom preporukom

Čak 17 beogradskih restorana nalazi se u Mišelinovom katalogu preporuke. Ovo je spisak svih 17:

- JaM

- Mezestoran Dvorište

- Homa

- Enso

- Twenty Two

- The Square

- Ebisu

- SkyLounge

- Salon 1905

- Langouste

- Comunale Caffe e Cucina

- Metropolitan Grill

- Legat 1903

- Magellan

- Gušti mora

- Bela Reka 

Na dodeli nagrada prisustvovao je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, a prisutnima su se obratili Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma, Marija Labović, direktorka  Turističke organizacije Srbije i generalni direktor Metro Cash&Carry Srbija André Rinnensland.

Informer

Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine

- Do samo pre par godina organizacija svečanosti na temu selekcije beogradskih restorana za Michelin vodič bila je vizija koju smo imali, kojoj smo težili i do koje smo, uz angažovanje svih nas, i došli. Aktivno smo radili na unapređenju saradnje i konkretizaciji aktivnosti sa turističkom privredom, što se direkto reflektovalo kroz povećanje broja selektovanih restorana u pomenutom vodiču. Dolazak Michelin-a u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu, a u prilog tome govori činjenica da je za 33% stranih turista gastronomija osnovni motiv dolaska. Prezentovanje gastronomske turističke ponude Srbije je šansa za kreiranje brenda zasnovanog na autohtonim vrstama proizvoda i to je prilika da se gastronomija Srbije izdiferencira kao poseban turistički proizvod - izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine.

Informer

Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije

Nadamo de da će ovi restorani, koji su do sada dobili Mišelinovu preporuku zbog svog kvaliteta, jednoga dana stati rame uz rame restoranima koji su osvajali i Mišelinovu zvezdicu.

Šta su Mišelinove zvezdice? 

Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.

Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima.

Braća Andre i Eduard Mišelin su te davne 1900. godine izdali vodič koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, listu automehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela. 

Posle dvadeset godina u vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su brzo izazvali pažnju šire javnosti. Videvši popularnost kategorisanja restorana, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane.

Kako zaraditi zvezdu?

Pre nego što stavite svoje vreme i energiju kako bi ste zaslužili te čuvene zvezde, uzmite u obzir da Michelin koristi anonimne inspektore za procenu restorana i nikad ne znate kada ih možete očekivati.

Niko sa sigurnošću ne zna šta je potrebno da bi se zaradila Michelinova zvezda, ali postoje priče onih koji su osvojili zvezdu:

- čista kuhinja,

- osoblje koje posvećuje pažnju detaljima, 

- jela koja se pripremaju sa francuskim naglaskom dobijaju pažnju od Michelin-a,

Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana.

Kada dobijete prvu zvezdicu

Kada zaradite svoju prvu zvezdu, možete očekivati puno nove poslovne i međunarodne medijske pažnje, ali i mnogo više pritiska. 

U stvari, "zarađivanje" Michelinove zvezde može imati psihološki uticaj na kuvare, jer nastoje da zadrže svoj status sa zvezdicom nakon što ih vodič prepozna.

Treba da budete posebno spremni ako zaradite zvezdu u malom gradu.

Nakon zarađivanja jedne zvezde, možda ćete hteti i dve,  tri zvezdice... Nažalost, ovo može potrajati godinama, tako da budite sigurni da to razumete kako biste izbegli izgaranje.

Dobitnici zvezdica uživaju prestiž, slavu i čast. Uz to, mnogim restoranima poveća se broj posetilaca nakon dodele Mišelinove zvezdice (dok oni koji izgube zvezdice iskuse obrnuto).