04.02.2023.

07:00

Foto: Informer

Vesti

OVO SVI MORATE DA PROČITATE! KAKO JE ANA POBEDILA RAK?!

Uspela sam da pobedim opaki karcinom dojke i započnem novi život! Vest da bolujem od smrtonosne bolesti srušila mi je sve u sekundi, ali sam se kao ratnik na bojnom polju podigla i rešila da dobijem tu bitku. Nisam smela da dozvolim da odustanem ni zbog sebe, ni zbog mojih sinova i svih onih koji me vole i podržavaju.

Ovako u ispovesti za Informer priča žena hrabrost Ana Dornik (38), ekonomista iz Beograda, koja se izborila sa teškom bolešću.

Informer

Ana Dornik

Jeziva saznanja

Za strašnu bolest saznala je u oktobru 2020. godine, na redovnom sistematskom pregledu. Samo zahvaljujući brzoj dijagnozi i lečenju, napominje ona, danas je živa i zdrava.

- Svake godine preko kompanije u kojoj radim imali smo preventivne preglede, na koje sam redovno išla. Ali baš te 2020. nisam otišla kada mi je bilo zakazano. Premišljala sam se, odlagala, bila blizu čak i da ne odem. Ali sećanje na moju pokojnu majku, koja je preminula od raka dojke, kao da me je nateralo da ipak odem kod lekara. To je bila moja sreća, jer mi je tada otkriveno da bolujem od agresivnog, malignog karcinoma dojke - priča Ana i nastavlja da opisuje svaki trenutak strašne borbe sa opakom bolešću:

- Ceo moj život kao da je stao u sekundi kada sam čula za dijagnozu. Pomislila sam na svoje sinove, koji su tada imali 11 i dve godine. Pitala sam se da li ću ostati živa, šta će biti sa njima?! Zastala sam u holu bolnice i dala sebi nekoliko minuta da odlučim da li da počnem borbu ili mi se život završava. Odlučila sam da počnem sa svojom borbom jer sam imala puno razloga da nastavim da živim! To je bio moj novi početak.

Nakon uspostavljanja dijagnoze, posle mesec dana Ana je operisana, a zbog ozbiljnog stanja lekari su morali da joj odstrane dojku.

Borba protiv raka

Godišnje oboli 42.000 ljudi

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka, a naša zemlja ga dočekuje sa poražavajućom statistikom!

Samo prošle godine od raka je obolelo više od 42.000 ljudi, dok je godinu dana ranije bilo oko 36.000 novoobolelih. Prema rečima lekara, najzastupljeniji su rak pluća, dojke, debelog creva, grlića materice i prostate. A kao glavni uzrok, dodaju oni, pored genetike, jesu nezdrav način života, stres i neredovni odlasci na preventivne preglede kod lekara.

- Doktor Miloš Počekovac mi je spasao život. On mi je saopštio najstrašniju vest da mora da mi se odstrani sve, i to što pre. Kod raka dojke svaki sekund borbe je bitan. Operisana sam 14. novembra, a sa hemioterapijama sam počela 8. decembra. Primila sam četiri jaka ciklusa i 12 slabih terapija.

Bolno suočavanje

Momenat kada sam se ošišala do glave potpuno me je slomio

Poslednju sam dobila 1. jula 2021. godine. Moja sreća je bila što sam na vreme otkrila bolest i počela sa lečenjem - priča ova hrabra žena i dodaje:

- Iako ljudi uglavnom prođu dosta mučno sa ciklusom lečenja, ja od terapija nisam mršavila, što mi je zaista dobro došlo, jer gubljenje apetita i smanjenje kilaže može da bude kobno. Ali počela sam da gubim kosu i zbog toga sam rešila da se ošišam do glave!

Knjiga za sve žene

Nakon svoje velike životne pobede Ana je odlučila i da objavi autobiografiju pod nazivom "Ti si ta", u kojoj je opisala svoju borbu protiv ove opake bolesti. Veliku pomoć u procesu lečenja karcinoma dojke mogu doneti preporuke drugih žena koje su prošle kroz slično iskustvo. Ovo štivo naišlo je na ogromnu popularnost među ženama.

- Knjiga će početi i da se donira po gotovo svim zdravstvenim ustanovama uz, naravno, pomoć društveno odgovornih kompanija - poručila nam je Dornikova.

Informer

Ana je i osnivač udruženja

Ana Dornik je i plemenita osoba i osnivač udruženja Žena uz ženu, koje pruža podršku obolelima od karcinoma dojke.

- Udruženje je osnovano sa ciljem da budemo jače i hrabrije, ali i da motivišemo i druge žene da nam se pridruže. Udruženje je nastalo sa ambicijom da iz borbe sa karcinomom dojke svaka žena - ona koja je prošla ili prolazi kroz takvo iskustvo, ali i sve zdrave dame - nauči više, otkloni nedoumice i dobije odgovore na brojna pitanja ili razbije predrasude - objašnjava Ana, koja je i član fondacije "Humanost bez granica", i kao pobednica nad bolešću poziva ljude da pomognu.

Ana kaže da ju je to dodatno pogodilo.

- Momenat kada sam se ošišala do glave potpuno me je slomio. Mesec dana pre toga ostala sam bez dojke, a onda i bez kose. Bilo mi je preteško. Gledam kako odlazi deo po deo mene, kako gubim sebe kao ženu. Pored toga, podjednako teško i bolno bilo je i to što sam bila sama sa dvoje dece. Dva meseca pre saznanja da bolujem od raka razvela sam se. Tako da sam se, pored bolesti, borila i sa emotivnom tugom, što mi je možda bilo i najteže. Ali Ana je pobedila! Staru sebe i svoju bolest ostavila sam u prošlosti i danas živim novi život sa lekcijama koje sam naučila tokom borbe. Bez straha da će mi se bolest vratiti.

karcionom br obolelih

pluća                    7.000
dojke                    4.600
debelo crevo         4.000
prostata                3.000
materica               2.000
* zvanični podaci na godišnjem nivou

Nema više bolesti

Kada smo je za kraj razgovora pitali šta ima da poruči svim svojim saborcima povodom Svetskog dana borbe protiv raka, ova odvažna i danas zdrava žena imala je da kaže samo jedno:

- Važno je ići redovno na sistematske preglede, brinuti o svom zdravlju, živeti zdravim životom. I dan-danas idem na kontrole, a terapiju dobijam na svakih mesec dana. Zato je važno verovati i nadati se. Bilo da je bolest ili nešto drugo u pitanju, svaki izazov u životu pruži nam šansu ili da ga pobedimo ili da iz njega nešto naučimo!