08.02.2023.

09:53

Foto: printscreen

Vesti

DOKTOR HAŠIM IZ SIRIJE POSAO NAŠAO U KIKINDI! Umesto Amerike izabrao našu zemlju - Svi putevi su me vraćali u Srbiju!

Specijalista radiologije dr Sami Hašim nije isprve planirao da ostane u Srbiji, a najmanje se nadao da će posao naći u Kikindi. Njegovo sprsko poreklo po majci dovelo ga je pre deset godina u Novi Sad gde je diplomirao na Medicinskom fakultetu.

Razmišljao je da ode u Ameriku, međutim, ipak je ostao u Srbiji. Ali, kako kaže stara narodna, ako ne ide po planu, ide po sudbini.

- Ja sam Srbin po majci, a otac mi je Sirijac. U Srbiju sam došao pre deset godina i diplomirao na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a potom je usledila i specijalizacija. Odlazio sam u Češku putem studentske razmene kada sam bio na trećoj, četvrtoj i petoj godini, ali su me svi putevi nekako vraćali u Srbiju. Specijalizaciju sam završio pre tri meseca, a jedan od planova bio je da odem u Ameriku. Međutim, kao što vidite, odlučio sam da ostanem i, evo me u Kikindi-uz osmeh priča dr Hašim za Informer.rs na odličnom srpskom.

Informer

Dr Hašim ostao u Srbiji

Zbog naglaska misle da je sa juga Srbije

Vedrog duha, nasmejan i predusretljiv brzo se snašao u novoj sredini. U kikindskoj Opštoj bolnici radi tek dve nedelje, a pacijenti i kolege imaju samo reči hvale za novog doktora.

- U Kikindi je bio poreban radiolog, a ja sam se, tragajući za poslom, prijavio na konkurs. Ljudi su me ovde lepo prihvatili, i u profesiji i u gradu. Ima smešnih situacija zbog mog naglaska, pa pojedini pacijenti nagađaju da sam negde sa juga Srbije. Tada im uzvratim da je odavde do moje domovine razdaljina preko dve hiljade kilometara-kaže dr Hašim.

Iako mu nedostaju prijatelji, rođaci, običaji i mirisi iz rodnog kraja, čežnja za  udaljenom domovinom ublažena je onim što životu daje smisao, a to je ono nadragocenije-ljubav. 

- Moja devojka je iz Šapca, a uskoro bi trebalo da dođe u Kikindu i veoma sam srećan zbog toga. Da li će biti moja supruga, videćemo. Ona studira engleski jezik i pri kraju je studija.  Sada je u Novom Sadu sa mojom majkom. Za njihovo preseljenje u Kikindu još je rano da govorim-navodi dr Hašim. 

Svetao primer

Iako mladi lekari imaju ambicije da odu u inostranstvo, dr Hašim je svetao primer, jer je profesionalnu karijeru započeo u zdravstvenoj ustanovi kojoj je potreban -rekla je dr Vesna Tomin, v.d. direktorke kikindske Opšte Bolnice.

- Doktor Sami Hašim je jedan od najboljih primera da lekari žele da ostanu u našoj bolnici. Drago mi je što se prijavio na konkurs i zaposlio u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Kao i svim kolegama, želim mu uspešan rad i da se profesionalno ostvari. Potrudićemo se da mu život i rad u Kikindi bude što ugodniji- kaže dr Tomin.