09.02.2023.

18:38

Foto: mup srbije

Vesti

(FOTO/VIDEO) TURSKA SE ZAHVALILA SRBIJI, MEĐU PRVIMA JE PRITEKLA U POMOĆ! Ankara ovo neće zaboraviti, PRIJATELJI SE U MUCI POZNAJU...

On je za Tanjug rekao da su spiskovi sa tim potrepštinama objavljeni na društvenim mrežama ambasada, kao i da svi koji žele da pomognu mogu da pogledaju te spiskove.

On je kazao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio jutros ambasadu, gde se upisao u knjigu žalosti i rekao da će Srbija nastaviti da pomaže Turskoj na čemu je ta zemlja veoma zahvalna.

- Odmah nakon zemljotresa potražili smo međunarodnu pomoć suočeni sa njegovim razmerama i Srbija je bila među prvima koja je ponudila pomoć. Što se tiče pomoći mi smo na svim našim društvenim mrežama objavili brojeve žiro računa što u banci što sektora za vanredne situacije, a naveli smo gde se sve može dopremiti pomoć u robi. Molimo građane da prate te informacije ukoliko žele da dostave pomoć - rekao je Aksoj.

Podsetimoo, pripadnici MUP Srbije. Sektora za vanredne situacije. koji su upućeni u Tursku kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu, tokom današnjeg dana sa kolegama iz Italije ulažu maksimalne naporeu potrazi i spasavanju, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Srpski spasilačkitim, sa 45 pripadnika zajedno sa opremom za spasavanje iz ruševina i vatrogasnim vozilima, angažovan je na saniranju posledica i spasavanju preživelih u Odabasi.

U Tursku je poslato 45 vatrogasaca-spasilaca,saslužbenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica.

Takođe, Srbija je u područja ugrožena zemljotresom poslala navalno vatrogasno vozilo, četiri kombi i četiri terenska vozila.

Broj žrtava razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji premašio je 19.000, pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan saopštio da je broj poginulih u toj zemlji porastao na 16.546.

Erdogan je rekao da su još 66.132 osobe povređene u katastrofi i da je uništeno 6.440 objekata. On je danas tokom posete Gazijantepu, jednoj od provincija pogođenih zemljotresima na jugu zemlje, rekao da će vanredna situacija biti na snazi od danas u deset provincija pogođenih zemljotresom.

Ukupan broj poginulih u Siriji je najmanje 2.992, javili su sirijski državni mediji

Operacije potrage i spasavanja se nastavljaju. Dva snažna zemljotresa pogodila su jugoistok Turske u ponedeljak ujutru, a zemljotres kod Gazijantepa bio je jačine 7,8 stepeni po Rihteru.