13.02.2023.

23:15

Foto: printscreen

Vesti

"NAKNADNI" UDARI VEĆ POČELI?! I TLO SE NEĆE SMIRITI?! Turska, Sirija, Rumunija, Hrvatska... Ali Srbija nema razloga za brigu - stručnjaci su to ovako objasnili

Danas je Rumuniju pogodio zemljotres jačine 5,0 stepeni Rihterove skale. Potres se osetio i u Srbiji, a dosta ljudi je prijavilo da je osetilo jako ljuljanje te da su morali da izađu iz svojih kuća. 

Seizmolog Ana Mladenović je priča da li Srbija treba da se plaši...

- Nema razloga za brigu, osetio se ovde, osetili smo ga i mi na fakultetu, međutim nema razloga za strah, ništa to ne menja u odnosu na ove zemljotrese u Turskoj od pre neki dan, bar što se našeg područja tiče. Ne možemo da budemo sigurni da li zemljotresi u Turskoj i Siriji imaju veze sa ovim potresom. Moguće da ta energija koja je došla od tog seizmičnog područja u Turskoj je donela dovoljno energije da sad tu bude zemljotres malo brže nego što bi inače bio...

Seizmološkinja je rekla kako ovo "jeste bio najjači potres u toj sekvenci i da bi trebalo da krenu sada naknadni udari koji su već počeli"

Podsetimo, Rumuniju su nakon ovog potresa od 5 stepeni Rihterove skale, pogodila još dva manja zemljotresa jačine 3,0 i 3,3 stepeni Rihtera. Nakon zemljotresa u Rumuniji, potres je bio i kod komšija, u Hrvatskoj i to jačine 4,0 Rihtera.

- Pretpostavljam da to jeste najjači zemljotres za tu sekvencu jer to je oblast koja nešto nije preterano intenzivna. Ovaj potres je značajno slabiji od onog u Turskoj, ali za ovo naše područje to je jak zemljotres - završila je seizmolog Ana Mladenović za "Mondo".

Bonus video: