14.02.2023.

15:14

Foto: EMSC

Vesti

"TO JE UVOD U JOŠ JAČI ZEMLJOTRES, SLEDEĆI ĆEMO SNAŽNIJE OSETITI!" Seizmološkinja najavila današnji zemljotres u Rumuniji

Radovanović je predvidela da se podrhtavanje tla u Rumuniji neće zaustaviti na jučerašnjih 5,2 stepena po Rihterovoj skali koliko je izmereno u susednoj zemlji u trenutku udara zemljotresa i bila je u pravu - novi potres bio je još jači, 5,8 stepeni Rihtera.

- Prema iskustvu ne bih rekla ne da nije glavni, ovo je samo jedan segment, zapravo, jedne dugotrajne pripreme velikog zemljotresa u Rumuniji - kazala je u ponedeljak Radovanović.

Podsetimo, danas je epicentar zemljotresa bio u Rumuniji, iznad Krajove, jačine 5,8 stepeni po Rihteru.

Razorni zemljotres 1977. godine

Najveći zemljotres u Rumuniji dogodio se 1977. godine kada je stradalo skoro 1.600 ljudi, a porušeno je na desetine hiljada objekata. Tom prilikom život je izgubilo i više od 100 osoba u susednoj Bugarskoj. Epicentar katastrofalnog potresa jačine 7,2 stepena po Rihteru bio je u planinskom regionu severno od Bukurešta, ali je glavni rumunski grad teško oštećen. Kako su tada preneli mediji, “otežavajuća okolnost 1977. bila je to što je zemljotres bio velike jačine i što je dugo trajao”. Veliki zemljotres s mnogo mrtvih i velikim materijalnim posledicama zebeležen je u Bukureštu i 1940. godine.