17.02.2023.

07:00

Foto: printscreen RTV Zrenjanin

Vesti

KINA INVESTIRALA MILIJARDU U SRBIJU, POSAO ČEKA 1.200 LJUDI!? Sedište fabrike biće u... Evo šta su planovi za ovu godinu, a gigant se tu neće zaustaviti!

Kineski gigant u proizvodnji guma "Linglog" na proleće počinje proizvodnju u novoj fabrici u Zrenjaninu. Oni će do kraja godine u ovom pogonu zaposliti 500 radnika, a plan je da u budućnosti posao dobije čak 1.200 ljudi.

Milioni
U toku ove godine planira se proizvodnja milion guma za kamione i tri miliona za automobile
Vang Feng

Istovremeno, kompanija "Linglong tajr" u ovaj kompleks za proizvodnju pneumatika investira skoro milijardu dolara i to je najveća direktna strana investicija u Srbiji, ali i najveća privredna investicija u Zrenjaninu i Vojvodini ikada.

Napredak
Ova investicija će potpuno promeniti ekonomsku, a rekao bih i demografsku sliku našeg grada
Simo Salapura

Predstavnici kineske kompanije predstavili su predsedniku Aleksandru Vučiću plan priprema za otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu. Nakon sastanka Vučić je istakao da otvaranje još jedne kineske fabrike u Srbiji predstavlja dodatnu potvrdu izvanrednih odnosa naših zemalja. On je podsetio na to da je Kina jedan od najvećih trgovinskih partnera Srbije, kao i da investicije ove zemlje beleže stalan i snažan rast.

Start na proleće

Kako je napomenuo Vang Feng, predsednik kompanije "Šandong Linglong tajr", proizvodnja u pogonima u Zrenjaninu počinje na proleće.

- U toku ove godine planira se proizvodnja milion guma za kamione i tri miliona za automobile, uz nova zapošljavanja. "Linglong" će, kao i do sada, sa što više aktivnosti povećavati učešće u lokalnoj zajednici i doprinositi poboljšanju života građana. Do kraja godine planiramo i zapošljavanje još 500 radnika - naveo je Geng.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je svaki investitor bitan, a posebno onaj koji je u Zrenjanin doneo grinfild investiciju vrednu milijardu dolara.

- Ova investicija će potpuno promeniti ekonomsku, rekao bih i demografsku sliku našeg grada. Prema poslednjem popisu stanovništva, na teritoriji Zrenjanina živi 106.000 stanovnika, a dolazak "Linglonga" sigurno će usporiti odliv stanovništva, ako ne i poboljšati demografska kretanja. O ekonomsko-privrednim prilikama da i ne govorim. Podići će se stopa zaposlenosti u gradu za dva do tri odsto, a imaćemo godišnji priliv u budžet grada i Republike od oko 700 miliona dinara, od raznih taksi, poreza, doprinosa i to sigurno Zrenjanin ponovo stavlja na mapu jakih privrednih centara naše zemlje - rekao je Salapura.

Korona i rat

Dodao je da su kašnjenja u realizaciji projekta usledila iz objektivnih razloga, pre svega zbog pandemije izazvane koronavirusom, a potom i ukrajinsko-ruskog rata.

- Uz saradnju investitora, Vlade Srbije i Grada Zrenjanina sigurno ćemo sve to prevazići i "Linglong" će moći ove godine da pokrene prvu fazu proizvodnje, a zatim i da širi asortiman. Razgovarali smo i o ekološkim standardima, o čemu neće biti nikakvih kompromisa. Ne radi se samo o kompaniji "Linglong" već o čitavoj zaštiti životne sredine i svih stanovnika grada Zrenjanina. Postavljanje novih mernih stanica za merenje kvaliteta vazduha u blizini industrijske zone Jugoistok i nabavka jedne mobilne stanice samo su neki od koraka koje činimo u tom pravcu - objasnio je on.

Najveće investicije

Da je Kina jedan od najvećih investitora u našoj zemlji, govori i podatak da je ova zemlja proteklih godina otvorila više od 20 kompanija u našoj zemlji i zaposlila 21.000 ljudi sa ulaganjima od čak tri milijarde evra.

Najveće kineske investicije u Srbiji do sada su kupovina Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" od strane kompanije "Ziđin Mining", dok je "HBIS grupa" kupila deo Železare "Hestil" u Smederevu. Takođe, kineska kompanija CRBC učestvuje u izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, čija je procenjena vrednost veća od sedam milijardi evra.

O kineskoj fabrici

KOMPANIJA "ŠANDONG LINGLONG"

* 1975. godine osnovana
* 14.000 zaposlenih
* 180 zemalja kupuje njihove gume

ŠTA SU RADIJALNE GUME

* Prave se za automobile i traktore
* Poslednjih godina istisnule su tzv. dijagonalne gume, skuplje su od njih, ali duže traju
* Imaju stabilnu gazeću površinu i profil im se malo deformiše pri vožnji
* Između slojeva gume "radijalke" imaju platno, a ispod gazećeg sloja poseban platneni prsten