20.02.2023.

20:14

Foto: printscreen

Vesti

SVEŠTENIK IZ ROŽAJA NA STUBU SRAMA! Milogorci i muslimani ga razapinju zbog freske koja oslikava zločine nad Srbima! PRETE I PALJENJEM CRKVE!

U pravoslavnoj crkvi Ružici, restauiranoj 2021. godine, ocrtane su freske na kojima su prikazani ljudi u bošnjačkim i turskim nošnjama, kako učestvuju u paljenju crkve i sa noževima stoje iznad kolevke u kojoj se nalazi beba.

Informer

Crkva Ružica

Ova freska izazvala je potpuni haos i na društvenim mrežama, gde su krenule žestoke pretnje svešteniku od strane milogoraca i muslimana.

Informer

"sporna" freska

"Što izmišljate Srbadio majku vam srpsku i crnogorsku je*em zauvek. Kojom mržnjom popovi gaje u hramove krstova. Familiju vam je*em Četnici. Je*em ti srpski četnički režiseru Krst i raspelo četničko..." jedan je od komentara. 

Informer

Ima i onih koji su isticali da je Radojeviću idol Draža Mihajlović. 

Informer

"Taj Radojević je baš "duhovno lice", sa čiča Dražom se voli slikati. A ovo su "divno" iškrabali ovim jarkim bojama. Trebali bi opet skupiti pare, sevapa radi, neka ovo prekreči".

Informer

Radojević je objasnio šta je zapravo oslikano.

- Na desnoj strani zida oslikana je scena rušenja crkve. Sa jedne strane nalaze se Turci koji su crkvu Ružicu srušili 1684. godine. Ova crkva je sagrađena u doba Nemanjića i nepoznata je godina izgradnje - rekao je sveštenik. 

On je istakao da se na zidu nalazi scena majke i deteta u kolevci kako ih ubijaju muslimamni.

Informer

Sveštenik Slobodan Radojević

- Ova scena je uzeta kao najpotresnija koja se desila srpskom narodu u Rožajama za vreme Drugog Svetskog Rata. Dete sa slike je Mijat Milutinov Bulatović a pored njega u Beloj Crkvi ubijeni su Stoja (3) Miloca (4) i Vlado (5) zajedno sa svojom majkom. Ukupno u Beloj Crkvi i Bukovici 1943. godine u jednom danu ubijeno je 58 dece, žena i staraca. Ovaj zločin počinili su u Beloj Crkvi njihove komšije iz Biševa njih trojica i njihova imena su nam poznata. O ovom zločinu presudu je donelo Osnovo državno tužilaštvo iz Bijelog Polja (presuda se nalazi u našem posedu) ali nikada niko od osuđenih nije odležao svoju kaznu - jer su, kako tvrdi Radojević, presude držane u tajnosti.

U odbranu sveštenika stao je i Bojan Bulatović koji tvrdi da je na fresci prikazano stradanje njegovih predaka.

Informer

Informer

- Sveštenik Slobodan Radojević je, trenutno, najugroženija osoba u Crnoj nam, Gori. Ne fizički, mada ni to nije isključeno, ali ovakav psihički pritisak, koji proživljava zajedno sa svojom porodicom je užasan. Moji Rožajci!... Nije sveštenik Radojević znao za zločine, ja sam ga upoznao sa tim činjenicama. Moj deda, kasnije otac, i na kraju ja, pokušavali smo, nažalost, bezuspešno da podignemo spomen ploču stradalim Bulatovićima (podignura je i osveštana nedavno, zasluogm oca Slobodana). Umesto što zahtevate proterivanje pravoslavnog sveštenika. nekičak i da se crkva zapali, suočite se sa činujenicom da su počinjeni zločini i nad srpskim narodom u Rožajama - rekao je Bulatović.