22.02.2023.

13:02

Foto:

Vesti

U SRBIJI SVE VIŠE REGISTROVANIH MLADIH NARKOMANA! Prvi kontakt sa dilerima ostvaruju još u OSNOVNOJ školi

Mladi najčešće prvi put probaju ili počnu aktivno da konzumiraju drogu već sa 15 godina! Najbrži način za otkrivanje narkomanije je kroz testove krvi, urina i pljuvačke.  

Bilo kakva promena u ponašanju ili gestikulaciji kao i promena tokom govora mogu ukazati roditelju da bi trebao da se zabrine. Deca i adolescenti sve više provode vreme na ulicama gde im je to "na izvolte". Želja za isprobavanjem novog, nečega što može da ih pokrene mogu naći i u barovima, pabovima, klubovima i kafanama. Dostupnost je velika, potražnja je još veća a deca nisu toliko obrazovana o štetnosti droga. Svaki prosečni adolescent je upoznat delimično sa lošim stranama droge a to su: smanjenje sposobnosti za rad i koncentraciju, kriza identiteta, nerazgovetan govor, česta promena raspoloženja...

Za samo 400,00 dinara u prvoj apoteci možete kupiti THC test za otkrivanje psihoaktivnih sustanci u urinu. 

Kako prepoznati narkomana?

Ukoliko se zloupotrebljavaju određeni lekovi može doći do svraba, nerazgovetnog govora i konstantnog "šmrkanja" a ukoliko se koriste sintetičke droge kao što su marihuana, hašiš, heroin, kokain i spid onda dolazi do povraćanja, nervoznog ponašanja, preterane energičnosti, proširenih zenica, gubitak apetita ili povećana želja za hranom, odloženo vreme reagovanja u psihomotornim sposobnostima...Ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova bitno je da što pre reagujete i ta pozovete nekoga ko može da vam pomogne.

Heroin i alkohol ostaju u krvi ne duže od 6h, marihuana do 4h a kokain i metadon ostaju najduže 24h.