02.03.2023.

16:40

Foto: Foto: Marko Đoković

Vesti

GOJKOVIĆ: RODNA RAVNOPRAVNOST I NA LOKALNOM NIVOU! Žene još nemaju adekvatan tretman

Gojković je ovom prilikom dodelila priznanja predstavnicima gradova i opština koji su u prošloj godini postigli najviše na unapređenju rodne ravnopravnosti, a to su Grad Kragujevac i opštine Ćićevac, Priboj, Vlasotince i Kovin.

Ona je rekla da lokalne samouprave u okviru svoje nadležnosti moraju da osiguraju rodnu ravnopravnost i postizanje jednakih mogućnosti za žene, a da i pored rezultata i dalje postoje oblasti na lokalnom nivou koje zahtevaju dodatni rad i zalaganje.

Gojković, koja je i ministarka kulture, rekla je da je za unapređenje rodne ravnopravnosti i bolji položaj žena neophodna primena jedinstvenih standarda na republičkom i lokalnom nivou.

Donošenjem zakona o rodnoj ravnopravnosti obaveza svake lokalne samouprave je da formira lokalne mehanizme za rodnu ravnopravnost koji će dodatno biti osnaženi, istakla je Gojković na skupu pod nazivom "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost - primena načela rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou" u organizaciji Koordinaciono tela i UN Women, a u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije u Srbiji.

Gojković je rekla da je Srbija ostvarila značajne rezultate u zastupljenosti žena na političkim pozicijama i da je jedna od deset zemalja na svetu sa najboljim balansom u pogledu ravnopravnosti. Ministarka za brigu o porodici i demografski razvoj i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Informer

Darija Kisić

Darija Kisić, rekla je da se jasno vidi rešenost i spremnost Srbije da se posveti ovom važnom pitanju, što potvrđuje i kompletan zakonodavni okvir.

- Pitanje rodne ravnopravnosti je pitanje koje se često spominje i zloupotrebljava, koliko god pričali o tome i koliko god se uvideo značaj problema, nema ni jedan deo na zemaljskoj kugli, gde je pitanje rodne ravnopravnosti u potpunosti sprovodeno na onakav način na koji bi smo mi hteli - dodala je Kisić.

Ona je ocenila i da je činjenica da žena bez obzira na prepoznatu ulogu kao stuba porodice, stuba društva i stuba države, nije dobila onakvu ulogu i onakvu solidarnost kakva joj pripada.

Ministarka je dodala da je više puta na svojoj koži osetila rodnu neravnopravnost, ali da je srećna što je žena i da svaka žena u našoj zemlji treba da se oseća lepo što je žena.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva rekla je da su se okupili da bi proslavili postignuća svih lokalnih samouprava, a naročito samouprava u Vlasotincu, Kovinu, Kragujevcu i Priboju.

Regionalna direktorka UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alija El Jasir, rekla je da je veoma ponosna što je došla na ovakav skup u Beograd, i da je za ovu godinu fokus tehnologija i inovacije za rodnu ravnopravnost. One je dodala da se na rodnoj ravnopravnosti ne radi samo jedan dan već 365 dana godišnje.

Halačeva i El Jasir uručile su ugovore organizacijama civilnog društva u okviru projekta čiji je cilj jačanje mehanizma u oblasti rodne ravnopravnosti.