07.03.2023.

17:52

Foto: Printscreen, Facebook

Vesti

ČEMU SLUŽI I ŠTA SVE MOŽE PENZIONA KARTICA?! Penzionerima popusti za hranu, lečenje... Briga o najstarijima na prvom mestu, prijave počinju 15. marta

Svi penzioneri, invalidi druge i treće kategorije, kao i deca sa invaliditetom od 15. marta mogu da se prijave za dobijanje Penzionerske kartice, koja će im omogućiti brojne popuste i benefite prilikom kupovine robe i plaćanja usluga. Ove kartice počinju da važe od 1. oktobra. 

I za invalide

Pravo na posebne pogodnosti pored penzionera imaju invalidi i deca sa invaliditetom 

Sa Penzionerskom karticom računi će biti umanjeni prilikom plaćanja u prodavnicama hrane, odeće, obuće, u lekarskim, kao i stomatološkim i oftamološkim ordinacijama. Takođe, i kupovina lekova, suplemenata, medicinskih aparata i pomagala biće jeftinija sa ovom karticom. Korisnici kartica će sa popustom moći da gledaju filmove u bioskopima i pozorišne predstave.

Partneri

Država kreće u žestoku akciju kako bi se što više firmi uključilo u akciju Penzionerska kartica 
Aleksandar Vučić

Kako navode u PIO fondu, korisnici kartice će ostvarivati popuste tako što će prilikom kupovine skupljati bodove. 

- Korisniku penzionerske kartice će prilikom plaćanja robe i usluga PIO fond dodeljivati bodove u saradnji sa Poreskom upravom. Za potrošenih 500 dinara, korisnik penzionerske kartice dobiće jedan bod, a u toku jednog meseca može da prikupi bodova najviše do visine iznosa prosečne penzije u Srbiji. Na osnovu skupljenih bodova, korisnik penzionerske kartice moći će da ostvaruje benefite poput popusta, poklona ili nešto treće. Kompletnu evidenciju o dodeljenim, odnosno utrošenim bodovima vodiće PIO fond. Bodovi neće moći da se menjaju za novac niti da se prenose na druga lica - navode u PIO fondu.

Za sada nije poznato koliko će vredeti bod, odnosno koliki će popust da predstavlja.  

I onlajn zahtevi

Najstariji, invalidi i deca sa invaliditetom mogu da podnesu zahteve preko portala, kao i u svim kancelarijama PIO fonda. Od dokumenata penzionerima je potrebna lična karta, a invalidima druge i treće kategorije potvrda da imaju telesno oštećenje. Za invalidnu decu, roditelji podnose potvrdu o invaliditetu. Penzionerska kartica se izdaje bez naknade i važiće uz ličnu kartu ili drugi lični dokument.

I ministar finansija Siniša Mali je istakao da će prijava biti jednostavna i da će svaki penzioner moći na lak način da se prijavi. On je naglasio i da će država započeti akciju kako bi privukla što više društveno odgovornih kompanija da se uključe i na taj način pomognu i podrže naše najstarije sugrađane i njihov životni standard.

- Cilj nam je da privučemo što više kompanija da se uključe u našu akciju i na taj način pokažu društvenu odgovornost. Iako se početak prijave tek očekuje, za sada, između ostalog, znamo da će popuste penzionerima obezbediti neki veliki trgovinski lanci - naveo je Mali.

Što više firmi

To je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić:

- Kartice će obezbeđivati popuste na ukupnu kupovinu u prodavnicama, na plaćanje određenih usluga, letovanja, zimovanja... To će biti dodatna ušteda za sve penzionere. Radiće se i na prevenciji bolesti starijih, pa će u gradovima i opštinama biti postavljeni punktovi za dijagnostičke preglede i besplatno određivanje terapije. Takođe, kada najstariji uđu u "Merkator", "Dis", "Maksi", za kupovinu hrane će dobiti popust - kazao je Vučić.

On je naglasio da država kreće u žestoku akciju kako bi se što više firmi uključilo u akciju Penzionerska kartica i dodao da najstariji treba da imaju više novca i bolji životni standard.

Kartice na ćirilici

PIO fond je detaljno opisao kako će izgledati kartica, kako ne bi došlo do zloupotrebe.

- Na prednjoj strani Penzionerske kartice nalazi se znak i logo Fonda, ime i prezime korisnika prava, naziv filijale i registarski broj kartice. Ime i prezime se štampa ćiriličnim pismom, a na lični zahtev korisnika koji je pripadnik nacionalne manjine, odnosno strani državljanin, odštampaće se nova Penzionerska kartica na kojoj su ime i prezime na latinici, bez naplate troškova izrade, dok se ostali podaci na kartici štampaju na srpskom jeziku i ćirilicom - navode u PIO fondu.

Na poleđini je istaknuta informacija o kontaktu, obaveštenje da je izdaje Fond, da se koristi za dokazivanje statusa penzionera i važi samo uz lični identifikacioni dokument, upozorenje o zloupotrebi, kao i bar-kod.

Činjenice

* 15. marta počinju prijave za Penzionerske kartice
* 1. oktobra počinje korišćenje kartica
* 1,65 miliona ljudi ima pravo na karticu
* na svakih potrošenih 500 dinara, na kartici će se registrovati jedan bod
* vrednost bodova skupljenih za mesec dana ne može da pređe visinu prosečne penzije
* bodovi neće moći da se menjaju za novac niti da se prenose na druga lica

Bonus video: