08.03.2023.

07:10

Foto: Printscreen, Informer

Vesti

KREĆE GRADNJA "TIRŠOVE 2"! Biće to najmodernija dečija klinika u Evropi! (FOTO)


Kako je najavljeno, imaće više od 66.000 kvadratnih metara, 11 nivoa, oko 300 kreveta, savremenu opremu, efikasniji sistem grejanja, klimatizacije i ventilacije.

Prema rečima ministra, radovi na temelju bolnice "Tiršova 2" su završeni i očekuje se da radovi na izgradnji novog objekta počnu do kraja proleća.

Informer

Dečja klinika "Tiršova 2"

- Rok za izgradnju je tri godine, posle čega sledi opremanje objekta. Očekujem da prvi pacijenti budu primljeni do kraja 2026. godine - kaže Blagojević i dodaje da će kvalitet nege dece u "Tiršovoj 2" biti na svetskom nivou.

Najveća pomoć

Kada su u pitanju odobrena sredstva, ministar Blagojević kaže da je to najveći grant koji je Evropska unija ikada dala Srbiji.

- Nova klinika moći će da pruža zdravstvene usluge mladim pacijentima u Srbiji u skladu sa evropskim standardima. Pored toga, klinika će moći da zadovolji specifične, složene pedijatrijske potrebe susednih zemalja na osnovu bilateralnih sporazuma između država - poručio je ministar.

Novu kliniku karakterisaće povećan prostor u operacionim salama i bolesničkim sobama.

- Očekuje se povećanje ukupne površine koja se koristi u medicinske svrhe sa 7.000 na 22.676 kvadratnih metara - poručio je ministar.

Informer

Tiršova 2

On dodaje da će takođe biti ugrađeni i efikasniji sistemi grejanja, ventilacije i klimatizacije i poboljšana funkcionalnost bolnice.

- Biće bolji uslovi za rad medicinskog osoblja, bolji smeštaj pacijenata i njihovih porodica i veća privatnost - ističe on.

Efikasno lečenje

Kako je dodao, cilj je da se što više dece primi, a što manje zadrži na lečenju.

- Broj bolničkih kreveta će se efektivno smanjiti kao rezultat efikasnijeg i efektivnijeg lečenja pacijenata, budući da se očekuje da će se prosečna dužina boravka smanjiti kao rezultat tehnološkog napretka i ambulantnih usluga. Takođe, biće poboljšani pristupačnost, protivpožarna sigurnost i sistemi evakuacije - poručio je Blagojević.

Nova Univerzitetska dečja klinika "Tiršova" biće izgrađena na lokaciji u neposrednoj blizini sadašnjeg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na kojoj se nalazi više različitih klinika.

Informer

Ovako će izgledati dečja klinika

- Nalaziće se u blizini Klinike za ginekologiju i akušerstvo, sa porodilištem, a na 500 metara od sadašnje Univerzitetske dečje klinike "Tiršova". Imaće veliku podzemnu garažu i jednostavan pristup autoputu. Organizacija i struktura objekta projektovane su u skladu sa najboljom međunarodnom praksom - rekao je Blagojević.

"Tiršova 2" u brojkama

* 66.000 kvadratnih metara je površina
* 11 nivoa
* 300 kreveta
* 154 bolničke sobe
* 524 garažna mesta u podzemnoj garaži

Smeštaj za roditelje

Postojeća Univerzitetska dečja klinika "Tiršova" trenutno ne pruža podršku roditeljima u pratnji, jer nema kreveta za roditelje, čija deca moraju da ostanu u bolnici.

To, prema rečima ministra Blagojevića, stvara ogromne probleme građanima sa niskim primanjima, koji dolaze iz udaljenih gradova ili iz ruralnih sredina i koji nisu u mogućnosti da sebi obezbede smeštaj.

- Nova zgrada imaće dovoljne kapacitete da se obezbedi odgovarajući porodični smeštaj u dvokrevetnim sobama, što će imati i terapeutske efekte na pacijente - zaključio je on.

Bonus video: