12.03.2023.

18:39

Foto:

Vesti

88 GODINA OD SMRTI NAŠEG VELIKOG NAUČNIKA! Njegova kuća je sada potpuno zarasla u korov, rekonstukcijom se planira promena njene namene

Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine u selu Idvor, današnja opština Kovačica. Po odlasku u Ameriku promenio je svoje ime u Mihajlo Idvorski Pupin čime je naglasio svoje poreklo. On se 1888. godine oženio Amerikankom Sarom Katarinom Džekson iz Njujorka sa kojom je imao ćerku Barbaru.

Iako je živeo i stvarao u Americi, nikada nije zaboravio svoj zavičaj, kao ni svoje sestre i braću. Nedugo nakon proglašenja za počasnog građanina Velikog Bečkereka, Mihajlo Pupin kupio je svoju  kuću 1922. godine  i ustupio na korišćenje svojoj sestri Persidi Olćan i njenoj porodici, održavajući do kraja života stalnu vezu sa svojom velikobečkerečkom rodbinom.

"Ova kuća, podignuta krajem 19. veka, svedoči o porodičnim vezama slavnog naučnika Mihajla Idvorskog Pupina sa našim gradom" napisano je  na spomen-tabli koja se nalazi na kući, koja je zadužbina jednog od najvećih naučnika sa ovih prostora, u ulici Kej 2. oktobra broj 9 u Zrenjaninu. 

"Iako je kuću 1931. testamentom zaveštao svom sestriću Mihajlu Miši Olćanu, ona je pod Pupinovim imenom bila ubeležena u zemljišnim knjigama sve do 1949. godine. Tada je odlukom Sremskog suda u Zrenjaninu stavljena pod sekvestar i konfiskovana od strane države. Od šezdesetih godina 20. veka u njoj su bile smeštene prostorije Omladinske zadruge", piše na tabli.

Spomen-obeležje na kući su u oktobru 2019. godine svečano otkrili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik udruženja "Pupinovo nasleđe" Robert Sabo. Tom prilikom je rečeno da je u planu da u ovoj kući budu Pupinova spomen-soba i sadržaji koji je prate. Naglašeno je i da bi ovo mesto u nekom narednom periodu trebalo da postane destinacija brojnih đačkih ekskurzija koje posećuju Zrenjanin. Time bi Pupinova zadužbina imala i turistički potencijal.

Tri i po godine kasnije, ako bi đaci ili turisti došli da posete ovo mesto, zatekli bi objekat sa oronulom i išaranom fasadom, uništenu zaštitnu ogradu ispred kuće i blatnjav i ruiniran trotoar. I ništa više od toga.

Informer

Mihajlo Pupin

Svojevremeno je rečeno da je kuća pod zaštitom države i da njena rekonstrukcija zahteva poštovanje strogih uslova Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako je saopšteno, kuća u osnovi ima površinu od 400 kvadratnih metara, a za njenu rekonstrukciju i opremanje potrebno je oko 100.000 evra. Bilo je u planu da ovaj posao bude odrađen u okviru evropskog projekta, a da Grad Zrenjanin bude partner u njegovoj realizaciji.

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac svojevremeno je kazao da Grad Zrenjanin planira da kuću pretvori u namenski centar za talente. Dodao je da je kuća u potpunosti u vlasništvu grada, tako da s te strane ne postoje prepreke oko njenog daljeg uređenja i privođenja predviđenoj nameni.

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe, bio je nosilac Pulcerove nagrade od 1924.godine za autobiografsko delo „Od doseljenika do pronalazača“.