16.03.2023.

06:30

Foto: E - Stock, Tanjug

Vesti

ČEKA NAS PAKLENO LETO?! METEOROLOZI OBJAVILI DUGOROČNU PROGNOZU ZA SRBIJU! Imaćemo i do 55 tropskih dana

Srbiju čeka jedno od najtoplijih leta do sada, sa čak 55 tropskih dana, prognoziraju meteorolozi!
Nakon nezapamćeno blage zime, sa minimalnim količinama padavina, pred nama je i vrelo leto, pa se, ističu stručnjaci, u junu, julu i avgustu očekuje serija dana u kojima će živa prelaziti 30. podeljak!

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Jugoslav Nikolić napominje da nam, prema najnovijoj dugoročnoj prognozi, sledi leto koje nam obećava visoke temperature!

Iznad proseka

- Na osnovu trenutnih analiza, leto bi trebalo da bude toplije od proseka. U junu, julu i avgustu očekujemo od 30 do 55 tropskih dana. To su dani kada će merenja biti iznad 30, a preko noći živa neće pasti ispod 25 stepeni. Padavine će biti prosečne - otkriva Nikolić i naglašava:

- Prošle godine smo imali toplo leto i toplu zimu, ali to ne utiče jedno na drugo. Toplo leto ne znači toplu zimu. Tačno je da su zime poslednjih godina bile blage i biće ih još, ali to ne znači da neće biti snega. Slično je i sa prolećem. Iako je mart, svedoci smo visokih temperatura. Za vikend smo imali zahlađenje sa padavinama, a početkom ove nedelje imaćemo toplije vreme. Iako je ovo promenljivo vreme karakteristično za mart, merenja su pokazala da je i on topliji od proseka, i to za oko dva stepena. Zbog ovih čestih promena neće biti puno padavina.

Jedna od najtoplijih zima

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, zima 2022/2023. godine bila je treća najtoplija u Srbiji otkad se vrše merenja. Toplije su bile samo zima 2006/2007, kao i ona davna 1950/1951. godine, koja je bila toplija za samo neprimetan 0,01 stepen od ovogodišnje. U izveštaju RHMZ ova zima bila je najtoplija u Ćupriji i Banatskom Karlovcu, a ona druga najtoplija u sledećim gradovima: u Beogradu, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu, Požegi, Sjenici, Nišu, Zaječaru, Dimitrovgradu, Vranju i na Paliću. Topla zima usledila je nakon druge najtoplije godine otkad postoje merenja u Srbiji.

Da nam pored blage zime predstoji i veoma toplo leto sa merenjima i iznad 35 stepeni, potvrdio je i naš poznati meteorolog Ivan Ristić.

- Italijani su nedavno objavili prognozu za leto koja se radi po evropskom modelu i koja jasno pokazuje da nas čeka leto sa merenjima iznad proseka. Po tom modelu radi i Republički hidrometeorološki zavod Srbije, pa je sasvim jasno da i našu zemlju ovog leta čeka više tropskih dana nego inače. Temperature će biti za oko dva stepena više u odnosu na prosek, a kada stigne serija tropskih dana, očekuje se da živa pređe 30, pa čak i 35. podeljak. Tako, na primer, ako je prosek za jul 26 stepeni, ovog leta očekuje se da vrednost prosečne temperature bude 28, što je znatno toplije - kaže Ristić i dodaje:

Martovska vremenska klackalica

Meteorolog Ivan Ristić kaže za Informer da je ovo zahlađenje kratkog daha, ali se sneg može očekivati i u nižim predelima.

- Danas će na severu i zapadu Srbije biti pretežno vedro, u ostatku zemlje oblačno sa susnežicom i snegom. Postepeni prestanak padavina očekuje se u večernjim satima. Minimalna temperatura biće od minus dva do dva stepena, a maksimalna od tri do devet stepeni - kaže Ristić.

Za vikend će biti suvo i pretežno vedro uz prave prolećne temperature.

- Za vikend, 18. i 19. marta, biće pretežno sunčano i relativno toplo. Pre podne će duvati umeren jugoistočni vetar koji će u poslepodnevnim satima biti u slabljenju. Topao vazduh sa jugozapada nastaviće da podiže temperaturu do čak 20 stepeni - ističe meteorolog.
Stabilizacija vremena i pravo prolećno vreme očekuje se oko kalendarskog početka proleća, to je 20. mart.

- Uz dosta sunca najviša dnevna temperatura biće od 17 do 22 stepeni. Treba upozoriti na naglo otapanje snežnog pokrivača na dinarskim planinama i podizanja nivoa reka u koritima - napominje Ristić i dodaje:

- Zahlađenje praćeno kišom i na planinama snegom očekuje nas od narednog vikenda, 25. marta. Duvaće pojačan severozapadni vetar. Maksimalne temperature u osetnom padu i kretaće se od 5 do 10 stepeni. Zahlađenje će biti kratkog daha jer već krajem marta i početkom aprila imaćemo više sunca i porast temperatura.

Klimatske promene

- Ranije je bilo pravilo da posle tople i blage zime leto bude dosta hladnije. Međutim, sada su se stvari promenile i desile su se ozbiljne klimatske promene.

Na pitanje šta je uzrok takvih vremenskih oscilacija i promena godišnjih doba, odgovara:

Prognoza za narednih pet dana


Dan min. temp. maks. temp.
četvrtak 1 8 promenljivo oblačno
petak -1 11 pretežno sunčano
subota 0 15 pretežno sunčano
nedelja 3 20 pretežno sunčano
ponedeljak 6 18 promenljivo oblačno

- Prema mojoj teoriji, zemlja je dosta toplija, vulkani se aktiviraju više nego inače, imamo serije zemljotresa i potresa koji su sve jači. Sve su to bitni razlozi da se promeni klima, povećaju temperature, promeni izgled zime i leta!

Bonus video: