05.04.2023.

06:45

Foto:

Vesti

BAR 50% TINEJDŽERKI IMALO S*KS SA VIŠE OD... STATISTIKA POKAZALA OVU BROJKU! Istraživanje alarmantno!

Više od polovine tinejdžerki u Srbiji imalo je odnose sa čak pet partnera, alarmantno je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije!

Statistika kaže da je čak 14,6 devojčica imalo više od 10 partnera pre punoletstva, dok je, verovali ili ne, sedam odsto prvi seks imalo još u osnovnoj školi!

Prema ovom istraživanju, tek svaka četvrta devojčica prvi put seks je iskusila nakon punoletstva.
Domaći stručnjaci ističu za Informer da je ova statistika poslednji alarm za naše društvo i upozorenje da deci pod hitno podignemo svest o seksualnom obrazovanju. Prema njihovim rečima, pod uticajem interneta i okoline one se bukvalno takmiče koja će prva izgubiti nevinost, ne razmišljajući o posledicama.

Godišnje abortira
7.000 maloletnica

U Srbiji godišnje između 6.000 i 7.000 devojaka mlađih od 18 godina trudnoću prekine abortusom, podaci su Republičkog centra za planiranje porodice! Zbog ovakve statistike naša zemlja se nalazi u samom vrhu po broju maloletničkih prekida trudnoća i po broju porođenih maloletnica u regionu, ali i šire.

Iako su, dodaju oni, sve one fizički zrele, emotivno nisu spremne za seksualna iskustva. Da stvar bude gora, zbog manjka iskustva i neznanja o kontracepciji veoma mlade ostaju i trudne, a neretko odlaze i na abortuse (pogledajte okvir).

Nezrele i naivne

Naš poznati ginekolog prof. dr Mima Fazlagić napominje da se starosna granica za stupanje u seksualne odnose danas znatno spustila iako devojčice nisu psihički zrele za to!

- U današnje vreme mlade devojke, pre svega devojčice, ranije stupaju u polne odnose nego što su to neke ranije generacije. Tako da ova statistika uopšte nije iznenađujuća. Prvi odnos najčešće imaju već sa 15 ili 16 godina. To je prerano, jer je to period kada su samo fizički zrele, ali ne i emotivno i psihički. Njihov odnos prema prvom seksu, komentari i ponašanje govore da potpuno pogrešno pristupaju polnom odnosu. Jedan od problema je što se gotovo nijedna ne javi ginekologu kako bi se informisala o kontracepciji i svemu što ih zanima. Nažalost, informacije dobijaju na pogrešan način, putem televizije i interneta - objašnjava prof. dr Fazlagić i ističe:

Informer

Dr Mima Fazlagić

- Na internetu i u porno-filmovima seks je nerealan, to nije stvarnost i ne treba tako da bude. To stalno ponavljamo mladim pacijentkinjama, ali ne vredi.

Velike posledice

Da rano stupanje u seksualne odnose nikako nije dobro za zdravlje, ali ni za psihu devojčica, smatra i profesor psihologije dr Radomir Čolaković. Prema njegovim rečima, deca ne shvataju ozbiljnost tog čina, pa zarad popularnosti prebrzo ulaze u svet odraslih.

O seksu uče preko Tik toka

O seksu mladi u Srbiji, a verovatno i u svetu, ističe doktorka Mima Fazlagić, danas uče sa Tik toka i raznih sajtova za odrasle, gde dobijaju potpuno pogrešne informacije i poruke.

- Deca znaju sve o seksualnim pozama, o analnom i oralnom seksu, ali ne znaju ništa o kontracepciji. Iznenađuje me što mlade devojke danas manje znaju o kontracepciji nego što su znale njihove mame, u vreme kad nije postojao internet. Rezultat su pacijentkinje poput jedne devojke koja ima 16 godina i koja je kod mene došla sa poodmaklom trudnoćom. Njoj je dečko objasnio da ne može da zatrudni prilikom prvog seksa, pa joj nije jasno kako se to dogodilo. Takve izjave da čujemo u 21. veku, to je neshvatljivo - naglašava naša sagovornica.

- Danas se mnogo brzo živi i to je prešlo i na našu decu. Umesto da uživaju u mladim godinama, žele da što pre postanu veliki. Zarad popularnosti veoma mladi stupaju u seksualne odnose, jer je to njima bukvalno "ulaznica" među vršnjake. A ne znaju da to može ostaviti velike posledice i po njihovu psihu, jer su nezreli, ali i po zdravlje... Kada sa 15 godina imate odnos, ogromna je bojazan od trudnoće, a onda i od abortusa, koji nosi brojne komplikacije - naglašava dr Čolaković.

Brojke

47 odsto tinejdžerki prvi seks je imalo od 15 do 18 godina
14,6 odsto imalo je više od 10 partnera
13,3 odsto vodilo je ljubav sa između pet i 10 osoba
7 odsto prvi seks imalo je pre 15. rođendana

Na pitanje kako se deci može podići svest kada je ova tema u pitanju, odgovara:

- Pre svega, znanjem i obrazovanjem. Da im se u školama i kroz učenje više priča o ovim stvarima, da shvate koliko to može biti opasno, da nauče šta je kontracepcija... Ali, pre svega, dobar odnos sa roditeljima koji će svoje dete, naročito devojčicu, spremiti za taj period života, a ne da ona "uči" od svojih vršnjakinja. Moraju da postoje briga i odgovornost.