05.04.2023.

21:03

Foto: printscreen

Vesti

SRPSKI HEROJ BI SE NJOM DANAS PONOSIO! Prve ratne noći 1999. poleteo ka lovcima NATO pakta, avion mu je pogođen, probio se kroz uporište OVK, a sada je ćerka krenula njegovim stopama

U prilogu koji je tada objavljen Nataša je govorila o tome kako izgleda posao tehničara i oružara koji vode računa o lovačkim avionima "MiG-29" i novim transportnim i borbenim helikopterima koji se nalaze u naoružanju RV i PVO Vojske Srbije.

Kako je pisano, Nataša je krenula očevim stopama i ona odlučila da svoju budućnost gradi u vojsci, ali ne kao pilot, nego kao vazduhoplovno-tehnički oficir koji je zadužen da sve na avionu kojim je njen otac leteo funkcioniše i bude ispravno da bi pilot morao da bude usresređen na letački posao.

Potpukovnik Iljo Arizanov (1960-2011) oboren je prvog dana NATO agresije 1999. godine. Punih 48 sati se probijao sam kroz teritoriju pod kontrolom OVK i stigao do Prištine.

Njegova kćerka Nataša Arizanov danas je potporučnik i pilot Vojske Srbije. 

Informer

Natašin otac i heroj, Iljo Arizanov

Poručnik Nataša Arizanov za prvo mesto službovanja dobila je upravo aerodrom Batajnica, na kome se još od malih nogu osećala kao kod svoje kuće.

- Na aerodrom sam dolazila još od malih nogu tako da mi je sve ovo nekako priraslo srcu i kad sam upisivala akademiju želja mi je bila da ovde radim - rekla je za RTS potporučnik Nataša Arizanov, koja se izborila za svoje mesto na aerodromu koji nosi ime još jednog heroja pilota - Milenka Pavlovića, koji je smrtno stradao takođe 1999. iznad rodnog Valjeva u neravnopravnoj borbi sa avionima NATO pakta.

Ko je bio Iljo Arizanov?

Major Iljo Arizanov pripadnik 127. lovačko avijacijske eskadrile "Vitezovi" koji je leteo na lovcu MiG-29. Poleteo je 24. marta u 19.50 časova među prvima sa aerodroma Niš dok su prve krstareće rakete i bombe počele da padaju širom Srbije. Major Arizanov je po poletanju dobio zadatak da krene sa svojim MiG-29 (L-18) u zonu Suva Reka-Đakovica kako bi presreo neprijateljske avione. Avion je leteo na visini od 3.000 metara.

Oko 20.40 poleteo je i njegov kolega major Dragan Ilić isto na visini od 3.000 metara u zonu Prištine. Oba aviona su pogođena.

Pilot major Iljo Arizanov se katapultirao i padobranom se spustio u zonu zloglasne Drenice gde se nalazilo jako uporište OVK.

I danas stoje poruke posvete...

Počivajte u miru drugari piloti i patriote. Branili nebo nad Srbijom, lično ću biti uvek ponosan na svaki pomen vaših imena... Živećete večno u mom srcu, i srcu svih Srba - jedna je od posveta...

- Svet je još uvek u čudu da ste vi, srpski piloti, pristali da poletite i da se suprotstavite mnogo jačem neprijatelju, a Srbija će uvek biti ponosna na vas pilote, jer ste naši heroji! Počivaj u miru i neka ti je večna slava - poruka je junaku i njegovim saborcima.

- Neki su dali previše, neki i najvrednije (život). Junaci, večna slava i hvala - još je samo jedna u nizu posveta.

- Srbija treba da pamti ove ljude, oni su uradili ono najteže što jedan patriota moze da uradi... Položili su svoje živote na oltar otadžbine, neka vam je večna slava i hvala, prava Srbija će vas večno nositi u svojim nedrima - piše u porukama koje ne blede.

- Potpukovniče Arizanov, vama i ostalim palim od NATO agresora večna slava i veliko hvala - stoji posveta na Jutjubu.