06.04.2023.

20:57

Foto: Informer

Vesti

(FOTO/VIDEO) STRAŠNI SUD OBRUŠIO SE NA BEOGRAD! Uništeno neprocenjivo blago Srbije! Izaslanik Berlina zgrožen stepenom razaranja!

Nemački izaslanik je istakao i da je ovaj čin nemačke vlade 1941. bio direktan napad i zločin protiv srpske kulture, što je nedopustivo obzirom na to da je Srbija deo Evropske kulture koju treba čuvati.

Ove reči Saracina obeležile su godišnjicu bombardovanja Beograda i uništavanja nekadašnje narodne biblioteke na Kosančićevom Vencu! 

Tim povodom upravnik biblioteke Vladimir Pištalo i ministarka kulture Maja Gojković, položili su vence na mestu nekadašnje narodne biblioteke.

Ministarka Gojković je poručila da nije jasno zašto je biblioteka bila odabrana kao cilj, osim da se opustoši istorija i duh jednog naroda. 

Dalje je navela da je naša prestonica bila izuzeta iz međunarodne konvencije o ratovanju. Ona je objasnila da je operacija „Strašni Sud" sud kalsičan primer ratnog zločina i skrnavljenja kulturne baštine.

Rekla je da sa srpski narod može da se pohvali što danas ima modernu i savremenu Narodnu Biblioteku u kojoj se po uzoru na staru još uvek čuvaju neprocenjiva dela domaće istorije i književnosti, u kojoj je prvi član bio naš nobelovac Ivo Andrić.

Vladimir Pištalo, upravnik Narodne Biblioteke Srbije rekao je da su tog 06. aprila 1941, godine izgorele 1.424 povelje na ćirilici iz 12. i 17. veka kao i 500.000 svezaka. Uništeno je 1.500 brojeva kartografskih zbirki , 4.000 časopisa i 1.800 novinskih naslova ali i 100 neprocenjivih knjiga na pergamentu.

Izgorele su i lične zbirke Vuka Karadžića, Dositeja Obradovića, Janka Šafarika i Đure Daničića.

Pištalo je istakao da je lokalitet biblioteke formalno još uvek naša biblioteka, jer su na ovom mestu i dalje održavaju dodele nagrada i čitanja, te da je vreme da se ona obnovi kao memorijalni centar.