07.04.2023.

20:00

Foto:

Vesti

AKO IMATE NEKRETNINU NA OVIM LOKACIJAMA, NEMA LEGALIZACIJE?!

Pravnici naglašavaju da nije moguće ozakoniti objekte izgrađene na zemljištu koje nije u vlasništvu investitora ili ako je izgrađena na zaštićenom području. Takvi zahtevi se u startu odbijaju. 

Kada se kaže zaštićena područja misli se pre svega na nacionalne parkove, ekološke zone, ali zeleno svetlo neće dobiti ni ukoliko nema odobrenja nadležnih organa ili je u suprotnosti sa urbanističkim planom.

Zakonom je propisano i da vlasnik nekretnine koja se nalazi na mestu koje nije bezbedno, poput klizišta, opasnog terena ili u blizini nekog drugog objekta koji predstavlja rizik, neće moći ni da podnese zahtev, legalizacija objekata je takođe nemoguća i na javnom zemljištu i ili onom koje nije građevinsko.

Javno zemljište je vlasništvo države ili lokalne samouprave i ne može da se koristi za privatnu izgradnju. Dozvola neće biti dobijena i u slučaju kada je objekat izgrađen prema nepostojećim urbanističkim planovima ili je građen na zemljištu koje nije namenjeno za gradnju.

Informer

Javno zemljište je vlasništvo države ili lokalne samouprave, a pravila koja važe ista su za svako mesto u Srbiji Ako vlasnik ipak ispunjava sve uslove, nadležni organ mu daje rok od 30 dana da dostavi dokaz o vlasništvu, ukoliko to prethodno nije uradio, a u suprotnom zahtev će biti odbačen. Nakon što je dokaz dostavljen, nadležni određuje da se nastavi sa prikupljanjem ostale dokumentacije. Potom je potrebno platiti i taksu za legalizaciju koja može biti različitog iznosa i računa se po unapred određenom principu.