08.04.2023.

13:02

Foto: printscreen

Vesti

MALA DECA VELIKOG SRCA! OŠ "Ivan Milutinović" organizovala Vaskršnju humanitarnu akciju za malog Strahinju (FOTO)

Tradicionalno, učenici sva tri objekta ove škole pred Vaskrs najviše pokažu svoje umeće i maštovitost, pa se učionice zašarene od divnih ukrasa koje pripremaju za predstojeći praznik. Prodajne izložbe malim kreativcima daju potvrdu da su njihov trud spremni da nagrade kako roditelji i članovi porodica, tako i svi ljudi dobre volje iz sva tri naselja. 

Ove godine su, po drugi put, sva prikupljena sredstva od prodaje usmerena u humanitarne svrhe, detetu za koje znaju da mu je pomoć neophodna, Strahinji Marjanoviću.

Sredstva su mu potrebna za fizikalne terapije, logopedske tretmane, senzornu integraciju kao i vežbe za psihomotorni razvoj.

Upravo zbog toga su se učitelji, nastavnici, roditelji, deca i članovi lokalne zajednice posebno potrudili. Na tezgama su se našli domaći proizvodi iz naših plastenika i malih lokalnih preduzeća, ukusni kolači i pregršt predivnih radova.

Bilo je šarenih svećnjaka, najrazličitijih zečića i pilića, gipsanih magneta za frižider, filcanih korpica za jaja, dekupaž dekoracije, oslikanih teglica, bedževa, privezaka i još mnogo toga.

Na ovoj humanitarnoj akciji skupljeno je 444.942,00 dinara i 110 evra, a novac je predat Strahinjinom tati.

Informer

Strahinji potreba naša pomoć

Strahinja je dete rođeno u terminu iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće.

Na rođenju je ostao bez kiseonika. Zbog neonatalne asfiksije odmah po rođenju je prebačen na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta.

Bio je na hipotermiji, na respiratoru. Dobio je sepsu tri dana nakon rođenja. Bio je u bolnici 20 dana. Po izlasku iz bolnice ustanovljen mu je hipotonus mišića te je sa nepuna 2 meseca krenula intezivna fizikalna terapija.

Strahinja ima psihomotorno kašnjenje usled čega mu je dijagnostikovana dijagnoza iz spectra autizma (F83) zbog čega je neophodno da ima logopedske tretmane i ide u senzorijum.

2022. godine Strahinja je dobio još jednu dijagnozu ( G809 – cerebralna paraliza) .

Strahinja još uvek ne hoda i ne govori.

Dečji osmesi su kruna ove akcije, jer su svi pošli kući zadovoljni time što su učestvovali u ovako velikoj akciji, kupili ono čime žele da ukrase svoje domove i probudili nadu u očuvanje osmeha malog dečaka iz komšiluka i njegovih najdražih.