13.04.2023.

19:53

Foto: printscreen/Instagram

Vesti

NJEMU JE "STOJADIN" KAO ČLAN PORODICE! Mladi profesor iz Vranja u "kecu" dolazi na posao - Đaci bi da imaju mašinu kao on, a ovako devojke reaguju (FOTO)

Dvadesetsedmogodišnji profesor Danilo koji predaje mašinstvo, ističe da je popularnost na društvenim mrežama, ali i u okolini stekao zahvaljujući svom "kecu" koji je stariji od njega.

Da "Stojadin" za Danila nije samo običan auto potvrđuje i činjenica da nijedan bitan događaj u njegovoj porodici nije mogao da prođe bez ovog auta.

- Auto je 1976. godište i od svog prvog dana "preživeo" je mnogo momenata kod nas u porodici. Upoznavanje mojih roditelja, rođenje moje sestre i mene, silna porodična putovanja, sve dobre ali nažalost i loše momente, zbog čega sam i vezan za njega. Sve vreme bio uz nas i verno nas služio - počinje Danilo za "Informer".

U "kecu" i na posao

Danilovi učenici obožavaju kada im profesor u školu dođe u svom oldtajmeru, pa i pored toga što je vreme sve savremenije, više je pozitivnih komenara nego "prozivki".

- Đacima se dopada, uglavnom dobijam pozitivne kritike, ali kako su ovo nove generacije ima i onih koji vole sa podsmehom da gledaju na sve to, jer je ipak to naša "Zastava", a ne neki strani brend - kaže Danilo.

Auto je 1976. godište i od svog prvog dana "preživeo" je mnogo momenata kod nas u porodici.

Dodaje da se često dešava da učenici pokušavaju da mu odvuku pažnju pitanjima o njegovom automobilu i dogodovštinama sa putovanja, naročito kada dođe vreme za odgovaranje. A često se i našale kako će da mu demoliraju "keca".

Sve ih interesuje, od toga šta smo novo odradili, gde smo bili, u vezi nekog događaja pitaju, skupa i to obično koriste u trenucima kad treba da odgovaraju, a sve kako bi eskivirali odgovaranje. Mada, ne upali njima to uvek, jer tada im ja kažem kako prvo moramo da završimo posao, pa tek onda možemo da pričamo o autu i ostalim dešavanjima. U šali sam rekao da učenici hoće da mi demoliraju "keca" jer smo mi ipak mašinska škola gde je normalno da se radi na nečemu. Da šrafimo, spajamo i razdvajamo, i kad neko od učenika dobije slabu ocenu, zna da prokomentariše nešto u fazonu: "Naći ću ja vaš auto!" Ali to su samo reči naravno - priča sa osmehom naš sagovornik.

Devojke očarane 

Zanimalo nas je i kako devojke reaguju kada gradom prođe u ovom vozilu, a Danilo, kao i te iste devojke, smatraju vožnju u ovakvoj mašini samo velikim plusom. 

- Kod devojaka imamo lepu prolaznost zajedno moje vozilo i ja, zato što je to inače dosta drugačije od onog što mogu da vide na ulici. Dopada im se ta naša retro priča - iskren je Vranjanac.

Danilo, pored ovog vozila poseduje i može da ima daleko modernije, ali to "ne godi duši" kao kada sabira utiske i doživljaje iz svog "keca". Kaže da je njegov auto njegov beg od problema.

- "Keca" vozim samo za svoju dušu, za lepe momente, iznajmljivanje za venčanja, slikanja, mature itd. Ali i kad je lepo vreme kako bi stvorio sebi lični užitak, jer mi je on beg od stvarnosti i beg od raznoraznih problema, bilo na poslu, bilo ovako. Ipak, za svaki dan koristim drugi auto, mada ostajem pri klasičnim vozilima bez previše tehnologije i kompjutera - kaže nam profesor svoj ugao gledišta.

 Stvorio sam mnogo novih poznanstava, prijatelja i kontakata sa mojim "kecom" i uz pomoć tog automobila sam obišao mnogo destinacija, isprobao raznu hranu, upoznao razne nacije...

Drugačiji od ostalih

Kada priča o sebi i svom automobilu, Danilo priča u množini, jer jedno od drugog ne odvaja, godine su sabirali zajedno, pa su nas zanimale sve prednosti oldtajmera.

- Prednost je što sam drugačiji od drugih, što mogu da se pohvalim da nešto što se voli može da traje i da služi dugi niz godina. Naravno, prepoznatljiv sam gde god se pojavim, stvorio sam mnogo novih poznanstava, prijatelja i kontakata sa mojim "kecom" i uz pomoć tog automobila sam obišao mnogo destinacija, isprobao raznu hranu, upoznao razne nacije - sabrao je i ispričao nam razna iskustva.

Auto koji je pre 10 godina proglašen za najlepšeg "Stojadina“ u Srbiji, stariji je od Danila dvadeset godina, ali on u tome vidi čar koju želi da prenese i današnjom omladini.

- Naravno, pokušvam da im objasnim kako je i naša autoindustrija bila dobra i da nije uvek tuđe slađe. Dodam i da će uz dobro i kvalitetno održavanje svaki auto da potraje, a onda, kada vide sva moja kretanja, putovanja i akcije sa autom od skoro pola veka, razmisle o svemu. Jer upravo tada vide živ primer pred sobom, onda delimično promene svoje mišljenje i stav koji su do tada izgradili - završava ovaj profesor iz Vranja.