25.04.2023.

16:05

Foto:

Vesti

OD PETOG RAZREDA OCENA IZ VLADANJA ULAZI U PROSEK?! Novina zbog sve češćih slučajeva nasilja u školama

Učenicima petog razreda bi, prema predlogu, ocena iz vladanja trebalo da ulazi u prosek. Ako se usvoji, ova izmena neće mnogo uticati na svakodnevni rad nastavnika. 

- Osetila se potreba u jednom trenutku kroz praksu delovanja i rada u školi da ocena iz vladanja mora da ima mnogo jači vaspitni uticaj. Do sada je bilo od šestog razreda da ocena iz vladanja ulazi u prosek. To će sada biti od petog. Mislim da nije loše afirmisati takvu jednu vaspitnu meru - rekao je Milan Bajić, direktor Osnovne škole "Josif Pančić".

Dodao je da nema puno mehanizama osim razgovora sa decom, ali i sa roditeljima.

- Ukoliko mi nemamo saradnju sa roditeljima, ukoliko nemamo mogućnost da i roditelj bude deo rešavanja tog problema, ne verujem da problem može u potpunosti da se zatvori. Dakle, ja bih apelovao na roditelje da se što više uključe u rad škole i rad sa detetom, i posebno kad dođe do nečega što ide pod vaspitnu meru smanjenja ocene vladanja da se čitav taj proces zajednički proprati sa školom i roditeljem, jer jedino tako možemo da bude uspeh - kaže Bajić.

Informer

Pedagog Branka Tišma navela je da kao što prosvetni radnici moraju da poštuju procedure, tako i roditelji i svi oni koji ulaze u školski sistem treba da ih poštuju.

Ocena iz vladanja se najčešće smanjuje zbog neopravdanih časova

Kao i ostale, i ocena iz vladanja može da se popravi. Najčešće se, tvrde u školama, ocena smanjuje zbog neopravdanih časova. Međutim, promena se, kažu, pre svega uvodi zbog sve češćih slučajeva nasilja u školama.

- Što se tiče ocene iz vladanja i unošenja te ocene u konačan prosek, da se spusti na peti razred ima sa jedne strane opravdanje, da se deca odmah navikavaju i roditelji na neke nove zahteve i uslove učenja i rada u školi - rekla je Tišma.

Informer

Dodala je da je i opravdano i da ostane kako jeste, jer je deci potrebna ta jedna godina da se adaptiraju.

- Velika je promena između prelaska iz četvrtog razred na predmetnu nastavu i veliki broj novih nastavnika koji se uključuju u njihov rad. Mislim da suštinski neće doneti ništa posebno novo. Ako je ideja da se smanji nasilje, to značajno neće uticati, jer ionako svi intervenišu oko toga - istakla je Tišma.

Za mnoge učenike ovo bi mogla biti radosna vest, jer bi to značilo da imaju priliku lako da dođu do jedne petice i poprave prosek. Za one koji su dobro vaspitani, vredni i kulturni, ocena iz vladanja sigurno neće biti tema za razmišljanje.