26.04.2023.

15:27

Foto: printscreen

Vesti

DNEVNICE I 7.000, MESEČNO VIŠE OD 50.000 DINARA! A mnogi odbijaju da rade! Svi prvo pomisle na građevinu, ali nije - širok spektar poslova je u pitanju!

U omladinskim zadrugama sve je više novih članova kada dođe lepo vreme, tvrde zaposleni, a prenosi RTS.

- Ja sam u omladinskoj zadruzi duže vreme, već desetak godina, trenutno sam student mastera na Fakultetu organizacionih nauka i radim ovde pomoćne poslove pri jednoj Omladinskoj zadruzi - kaže Teša Novaković.

Studentiknja Milica Grujić naglašava da u omladinskoj zadruzi radi već pet godina, od kada je počela da studira.

- Trenutno radim ovde kao ispomoć u zadruzi, pomažem oko učlanjenja. Sve se brzo nauči, divno je okruženje, ume da bude naporno, ali sve se stigne - dodaje Grujićeva.

Aleksandar Ilievski, takođe zaposlen u zadruzi, navodi da mu je prvi posao bio deklarisanje robe.

- To su poslovi pri logističkim firmama, radio sam i u jednoj većoj, bio jako zadovoljan i zadržao se devet meseci - navodi Ilievski.

Marija Spasić iz jedne omladinske zadruge napominje da se učenici najviše javljaju kada počne raspust.

- Studenti su tu tokom cele godine, a možda oni koji su nezaposleni ne znaju da mogu preko zadruge da nađu poslove koji su dugoročni.. Pozivam one koji se ne školuju da traže posao preko zadruge, ima i takvih poslova - kaže Spasićeva.

Najtraženiji poslovi

Najviše se traže radnici za lepljenje deklaracija, promoteri, informatičari i administratori. Ponuda poslova zavisi od zadruge do zadruge, a za neke poslove omladinci jednostavno nisu zainteresovani, tvrde u zadrugama. Zarada za te poslove se uglavnom definiše po kilogramu i zato se malo ko za njih odlučuje.

Breda Milić ima dugogodišnje iskustvo stečeno u zadruzi, a za RTS nabraja koji su to poslovi i polja.

- Reč je o poslovima u garden centrima ili branju malina, trešanja, višanja - kaže Milićeva.

Informer

Malo ko se odlučuje za branje malila, a posao je odlično plaćen!

Kako naglašava, to ne znači da omladinci nisu vredni, ali im je za tako nešto potrebna određena veština i izdržljivost jer posao podrzumeva boravak na suncu po sedam, osam ili 10 sati. Dnevnice su, u zavisnosti od težine i vrste posla, od dve do sedam hiljada dinara, mesečno i više od 50.000.

Kako napominju zaposleni iz jedne Omladinskih zadruga, najviše radnika već nekoliko sezona nedostaje u ugostiteljstvu. Mogu da se prijave svi zainteresovani koji imaju između 15 i 30 godina.