30.04.2023.

08:57

Foto: www.spc.rs

Vesti

Velika radost za Srbe u Mrkonjić Gradu: Patrijarh Porfirije osveštaće Hram Rođenja Presvete Bogorodice

 

Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti patrijarh Porfirije, počeće u 9 sati, dok će kulturno-umjetnički program biti priređen u 13.00 časova, objavlјeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić prisustvovaće dočeku patrijarha Porfirija ispred novoobnovlјenog hrama, osveštanju i svetoj arhijerejskoj liturgiji.

Patrijarh je dočekan sinoć ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje, prenosi Srna. Patrijarh Porfirije je nakon doksologije poručio da tamo gde je Srbin vezan crkvom i verom, on zna ko je, kome pripada i ima svoj pravoslavni sistem vrednosti. Patrijarh je poručio da je crkva božija lađa, stub i tvrđava istine.

- Velika je radost što smo se okupili u Mrkonjić Gradu, gradu velikog oslobodioca kralјa Petra i to ne bilo kojim povodom, već da osvetlimo dušu ovog mesta, znajući da nas crkva vodi pravim stopama - rekao je patrijarh srpski u besedi.

Patrijarh Porfirije je ukazao da kao što je čovek bez duše utvara, tako je i zajednica, narod ili mesto bez hrama utvara ili leš. Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao taj grad. U obnovi, koja je počela 2013. godine učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i institucije Republike Srpske. Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje.