03.05.2023.

07:30

Foto: Pixabay

Vesti

DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA! Demokratska društva mogu da napreduju samo ako građani imaju pouzdane informacije!

Svetski dan slobode medija se održava svake godine 3. maja od 1993. godine odlukom generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Na ovaj dan apeluje se da je sloboda medija jedno od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Sloboda medija je pravo, ne samo novinara, već i svakog čoveka da je sloboda medija temelj demokratskih društava koja mogu da napreduju samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama.

UNESKO obeležava Svetski dan slobode medija održavanjem dodele nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997. godine, na predlog nezavisnog žirija od 14 novinara.

Učestali napadi na novinare

U proteklih godinu dana evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada na novinare, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. godini.

Povodom nedavnog napada na novinarsku ekipu RTS-a i ekipe Prva TV, Više javno tužilaštvo ističe da neće biti tolerisani bilo kakvi napadi na novinare.

Podsećamo, Treće osnovno javno tužilaštvo odredilo je zadržavanje do 48 sati S.S, osumnjičenom za ugrožavanje sigurnosti novinarske ekipe RTS-a koja je bila na službenom zadatku u Zemunu.

Dok su Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu, uhapsili N. J. (21) zbog sumnje da je na Adi Ciganliji napao i pretio novinarskoj ekipi Prva TV. On se tereti da je, tokom snimanja priloga za ovu televiziju, prišao TV ekipi i krenuo da kamermana ubode viljuškom za roštilj.