09.05.2023.

15:19

Foto: printscreen

Vesti

NA ZIDOVIMA I DALJE RUPE OD METAKA... Informer prvi u OŠ "Vladislav Ribnikar" - Dan uoči povratka dece u školu i dalje sve podseća na jezivo krvoproliće (FOTO)

Šest dana nakon jezive tragedije, četiri policajca obezbeđuju oba ulaza u zgradu.

Ekipa Informera, odmah nakon ulaska u školu, srela je tetkicu, koja nam je rekla da nije poznavala dečaka Kostu K. (13), ali da je užasnuta tragedijom koja ih je zadesila.

- Nisam lično poznavala dečaka, ali ovo što je učinio je užasna tragedija - rekla nam je naša sagovornica i pokazala kako škola izgleda danas, samo jedan dan pred povratak dece u školske klupe.

Podrška roditeljima

Učionica u kojoj je Kosta K. počinio masakr nad svojim drugarima nalazi se u prizemlju, nadomak samog ulaza. Hodnicima i dalje odzvanja pokoji jauk roditelja, a na zidovima se i dalje mogu videti rupe od metaka. Prostorija u kojoj je počinjen krvavi pir je zaključana, a na zidovima oko vrata jasno se vide udubljenja od ispaljenih hitaca.

Informer

Ulaz u učionicu istorije u kojoj je počinjen krvavi pir

Pedagog Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Jelena Vujičić sve vreme je razgovarala sa roditeljima i pružala im podršku. Davala im je savete kako mogu i sebi i deci da olakšaju povratak u školu, ali nije želela da se izjašnjava o krvavom piru Koste K.

- Molim vas nemojte me ništa pitati, dovoljno nam je teško. Pustite nas još malo da u našoj tuzi odbolujemo. Kada bude izdato zvanično saopštenje, sve ćete čuti, a do tada molim vas nemojte ništa pitati o tome - kratko nam je rekla Vujičićeva.

Ulaz u školu, kroz koji je poslednji put zakoračio Kosta K. i počinio svoj krvavi pir, otvoren je, a na samom početku hola nalazi se slika kojom se odaje počast njegovim žrtvama.

Oproštajne poruke

Ispred škola nalaze se venci, sveće, oproštajne poruke đaka nastradalim drugarima, kao i pisma zahvalnosti njihovom omiljenom čuvaru Draganu Vlahoviću.

Dve majke učenika sedmog razreda ove škole nalazile su se ispred i u tišini odavale počast stradalima. Kako su nam rekle, za sada nisu čule da je neko od đaka ispisan iz škole.

- Do sada se niko nije ispisao iz škole od učenika sedmog razreda, možda jeste neko od đaka mlađih generacija. Pouzdano znamo da su roditelji sedmaka saglasni i žele da se njihova deca vrate u školu, jer i ona sama imaju volju za povratkom - rekle su za Informer dve majke.

Kako navode, većina njih je protiv onlajn nastave i smatraju da deca treba da se druže da bi lakše prebrodila ovakvu traumu.

- Onlajn nastava bi deci samo otežala sve ono što je samo po sebi dovoljno teško. Naša deca svakako žele da se vrate u svoju školu i za njih garantujemo da nema govora o ispisivanju. Sada je najgore, jer deca najviše vremena provode na telefonima i društvenim mrežama, a tamo svašta čitaju, čuju i vide. Bolje po njih je da se vrate u kolektiv i budu sa drugarima, pa da zajedno pričaju i podele tugu. U suprotnom će se izolovati i povući u sebe - kažu nam naše sagovornice.

Predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević navodi da je preporuka Ministarstva prosvete i stručnih ljudi da deca krenu u školu, da se razgovara s decom i da se njihovi strahovi pobede tako što će doći u školu.

- Preporuka ministarstva takođe je da sva deca koja nisu spremna za dolazak u školu ostanu kod kuće, nastave da razgovaraju sa roditeljima, da lagano pobede svoje strahove i da svako dođe nazad u školu onda kada je spreman za to - kaže Đorđević i dodaje da u početku neće biti prave nastave.

Podsetimo, Kosta K. (13) ubio je radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" sa 14 metara razdaljine, da bi potom ušao u školu i ubio tri učenice koje su se nalazile u hodniku. Nakon toga uputio se u kabinet istorije u kom je njegovo odeljenje imalo čas istorije i tamo otvorio vatru i na taj način lišio života još četiri učenika.

U odlasku od hodnika do učionice promenio je okvir puštolja, a nakon pucnjave izašao je kroz prozor na prvom spratu, izvadio okvir i bacio ga pored stepenica. Potom je mirno pozvao i sačekao policiju.

Kod sebe je imao dva pištolja i pet šaržera, kao i četiri Molotovljeva koktela koje je planirao da baci na ulaz škole kako niko ne bi mogao da ga spreči u njegovom krvavom piru koji je planirao mesec dana unapred. Policija ga je uhapsila na sportskim terenima škole.