11.05.2023.

19:00

Foto: Shutterstock

Vesti

DA LI ĆE CENA GORIVA NASTAVITI DA PADA? Ovo su prognoze stručnjaka šta nas čeka na leto

Tada će doći do obrta koji vodi ka skoku cena, ali cena ni tada neće biti veća nego što je u ovom trenutku.

Litar evrodizela na pumpama se prodaje za 182 dinara, dok smo ga početkom godine plaćali i do 220 dinara. Cena benzina se, takođe, spustila na 175 dinara i stručnjaci naglašavaju da treba očekivati novi obrt. Razlog za to je što se u letnjoj sezoni očekuju veće aktivnosti, što će povećati potražnju. 

Signal da cene rastu

Barelom na evropskom tržištu s početka godine trgovalo se i po ceni od 117 dolara, a ovih dana barel je na niovu od oko 75 dolara. Pad cene na svetskim berzama pratilo je i srpsko tržište, a sada bi globalno veća tražnja, koja će očekuje već od juna, mogla doneti i nove, veće cene.

Nebojša Atanacković, stručnjak za naftu i predsednik Unije poslodavaca priča za Informer da će se ovakvo stanje, ipak, održati još neko vreme.

- Još malo će cena nastaviti da pada, bar u periodu do leta. Tada kreću putovanja, pojačaće se broj aktivnosti, pa će samim tim biti i veća potražnja za sirovom naftom. U severnoj hemisferi može se očekivati blagi rast cene. U Srbiji su cene prihvatljive, ja sam stava da će se takve cene zadržati do kraja godine - priča Atanacković i dodaje:

- Sada se pravi balans između potrošnje sirove nafte i naftnih derivata, a time i proizvodnje.

Hrvati primetili, u Srbiji je gorivo najjeftinije

U Hrvatskoj su se pozabavili cenama goriva u svetu, primećujući da je u Srbiji gorivo početkom godine bilo najjeftinije.

– Najskuplje gorivo plaćaju u Hong Kongu, 2,56 evra po litru. Posle njih sledi Finska sa 2,15 evra po litru, dok je Hrvatska po skupoći goriva tek na 31. mestu. Iza nas su samo Rumunija, Kipar, Slovenija i Srbija, prema podacima Numbea iz januara ove godine – piše Poslovni.hr.

Po listi Numbea, u januaru ove godine, gorivo u Srbiji je koštalo 1,48 evra, i time se naša zemlja našla na 36. mestu liste.

Atanacković podseća da je cena sirove nafte u jednom momentu dostizala 70 dolara po barelu, zbog čega su se proizvođači dogovorili da smanje proizvodnju, kako bi se taj balans ustanovio.

Informer

Očekivano je da će u narednom periodu cena goriva nastaviti da pada

- Cena po barelu bi bila 80 do 90 dolara, ali u velikoj meri to dalje zavisi od oporezivanja, a u Srbiji još uvek važi smanjenje od 10 odsto - zaključuje naš Atanacković.

Litar evrodizela košta 182 dinara, a benzina evropremijum BMB 175 dinara. I dizel i benzin jeftiniji su za po tri dinara u odnosu na prethodnu nedelju.