13.05.2023.

07:00

Foto:

Vesti

SA ĐACIMA ĆE RADITI 400 PSIHOLOGA! Država pomaže učenicima da se izbore sa traumama

U školama u Srbiji biće raspoređeno oko 400 psihologa i pedagoga koji će raditi i razgovarati sa decom, posebno sada, posle stravičnog masakra u školi, koji je potresao celu zemlju, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u 1.766 škola u Srbiji radi 2.506 psihologa i pedagoga, a statistički gledano, to je jedan i po stručni saradnik po školi. Međutim, u praksi se dešava da neke škole nemaju nijednog od ovih stručnjaka. Zato je država odlučila da preduzme radikalne mere i ovu statistiku popravi.

Pomoć
Doneli smo odluku da odmah uključimo najstručnije ljude da pomognu deci
Radomir Čolaković

Suzbijanje nasilja

Predsednik Vučić napomenuo je i da neće biti škole bez pedagoga i psihologa i da će se vršnjačko nasilje smanjiti za 80 odsto.

- Odlučili smo da odmah uključimo najstručnije ljude da pomognu deci. Odmah će 156 stručnjaka biti raspoređeno po školama i oni će razgovarati sa decom posle tragedije u kojoj je maloletni dečak ubio osmoro učenika i čuvara škole, a ranio šestoro dece i nastavnicu istorije u školi "Vladislav Ribnikar". Pored toga, država će angažovati stručnjake iz Norveške i SAD, ali i one preko UNICEF-a da sa našim ekspertima rade na podršci deci i roditeljima. Sprečićemo 80 odsto vršnjačkog nasilja i 95 posto potencijalnog nasilja nad nastavnim osobljem - istakao je Vučić i dodao:

Informer

Škola "Vladislav Ribnikar" piosle nemilih događaja

- Pored toga, 250 psihologa dobrovoljno se prijavilo sa željom da pomognu i deci i roditeljima i svima koji su direktno ugroženi. Verujem da ćemo imati mogućnosti da ih sve angažujemo. I to ne samo trenutno već i za narednih 10 ili 20 godina. Za nas to nisu beznačajna ulaganja, ali su mala u smislu dobiti koju očekujemo zbog mentalnog zdravlja i budućnosti naše dece i veće sigurnosti roditelja.

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo bio poslednji trenutak za dovođenje većeg broja stručnjaka u škole, koji su deci prekopotrebni. Psiholog prof. dr Radomir Čolaković smatra da je ovo pravi potez države.

- Psiholog ili pedagog je treći čovek u školi po značaju. Ne znam kako se dogodilo to da ih neke škole nemaju uopšte. Zato je ovo trebalo uraditi još odavno. Zaposliti dodatne psihologe i pedagoge koji će raditi sa decom na profesionalni način, koji će umeti da prepoznaju problem kod đaka, da ga reše, da ne budu pristrasni, već profesionalni i objektivni - kaže Čolaković.

Bitna uloga u školi

Sa njim je saglasna i pedagog Martina Kvarantan Šmitran.

- Vrlo je važno da u školi bude i psihologa i pedagoga jer svako od njih ima različitu ulogu u školi. Pedagog se bavi ponašanjima dece - da li dete odskače po nečemu, da li je povučenije, da li je agresivnije, da li izražava neke neusklađene emocije. Psiholog je takođe fokusiran na mentalno zdravlje, ali i na unutrašnje procese - da li je dete unutar svoje psihe zdravo, da li je stabilno, da li reaguje zdravo ili je pod nekim nemirom - objašnjava Kvarantan Šmitran.