17.05.2023.

19:00

Foto:

Vesti

OD OVE BOLESTI UMRE SVAKI DRUGI SRBIN! Evo šta kažu lekari na SVETSKI DAN BORBE protiv uzroka ove pošasti koju zovu "tihi ubica"

Najviše je obolelih od visokog pritiska, infarkta i šloga. Ali najviše zabrinjava, napominju lekari, što kardiovaskulrne bolesti sve više pogađaju mlađe ljude između 20 i 30 godina. Glavni faktori rizika su stres, pušenje, gojaznost i nezdrav način života... 

Iz tog razloga su Udruženje pacijenata "Moja druga šansa" i Udruženje kardiologa Srbije pokrenuli edukativnu kampanju "Dve strane medalje", kojom žele da podignu svest među građanima o ovoj važnoj temi, ali i da podsete da je prevencija od izuzetne važnosti pogotovu kada su u pitanju kardiovaskularne bolesti. 

Informer

Prof. dr Anastazija Stošić Milosavljević, kardiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica i predsednica Udruženja kardiologa Srbije upozorila je da se o aterosklerotskoj kardiovaskularnoj bolesti (ASKVB) u opštoj javnosti malo govori i zna.

- Ova bolest je uzrokovana nakupljanjem masnih naslaga u arterijama. Za formiranje plaka potrebno je vreme, stoga je bolest često neprimetna ili s vrlo blagim simptomima, sve dok plak neočekivano ne pukne ili potpuno začepi lumen krvnog suda, što može uzrokovati srčani ili moždani udar, a u najgorem slučaju smrt -  objasnila je prof. dr Stošić Milosavljević.

Zato domaći stručnjaci ponavaljuju da je jedini način da se spreče najgore posledice prevencija i menjanje loših životnih navika, kao i redovna terapija za sve koji već imaju neki problem.