22.05.2023.

21:20

Foto:

Vesti

OGLASILA SE ŠKOLA U KOJOJ SU OMALOVAŽAVALI ROMSKU UČENICU! Evo šta su rekli iz OŠ "Petar Petrović Njegoš"

Objava nepoznate žene u kojoj je obavestila javnost o tome da su učenici jedne škole ismevali drugaricu, jer je Romkinja ne želeći da idu s njom na maturu.

Direktorka Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Vrbasa oglasila se saopštenjem u kom je iznenela detalja ovog događaja.

"Skupina nemoćnih, frustriranih, sa idejom destabilizacije vlastite države nastavlja udare i na institucije pravljenjem lažnih uzbuna koristeći i zloupotrebljavajući jedan od najtragičnijih događaja u istoriji Srbije.

Udarajući na ono najdragocenije i najosetljiviju kategoriju društva , pokušavaju da sistem obrazovanja koji u Opštini Vrbas funkcioniše bez mrlje poljuljaju i nametnu sliku koja u javnosti izaziva bes, strah i revolt roditelja pa i čitave zajednice društva.

Opština Vrbas je dosta pre tragičnih događaja u Srbiji formirala Koordinaciono telo za suzbijanje nasilja u školama i svoj posao obavlja odgovorno i pažljivo u saradnji sa svim obrazovnim ustanovama na teritoriji naše Opštine pa tako i naše škole.

Događaj oko koga se medijski i na društvenim mrežama nametnula polemika imao je sledeći redosled događaja i nije činjenično stanje onako kako je plasirano od ljudi sa nedovoljno argumenata.

Nakon evidentiranog nerezonskog istupa par učenika 03. maja 2023. godine, i postojanje osnovane sumnje da je dete od strane drugara vređano i omalovažavano, škola je obavestila majku devojčice i roditelje ostalih učesnika događaja. Na sastanku održanom 04. 05. 2023. godine sa roditeljima sastavljen je Zapisnik u kom je konstatovano postojanje neželjenog ponašanja. Majka devojčice zadovoljna razvojem situacije i obavljenim razgovorom sa roditeljima učenika kao i njihovom reakcijom  nije želela da se problem produbljuje jer deca treba da nastave školovanje i druženje u istoj školi. Istog dana održan je i sastanak školskog Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Tim je doneo zaključak pojačanog vaspitnog rada i praćenja  razvoja dalje situacije od strane odeljenskog strešine u saradnji sa zaposlenima u školi. Ako se slično ili isto ponovi po prikupljenim informacijama i po potrebi će se preduzimati adekvatne, dalje mere.

Nakon novinskih natpisa majka je pozvana u školu i izjavila da devojčica više nema sličnih problema i da sa istim drugarima sada funkcioniše bez problema. Zaključak škole je da se učenica druži sa svima iz odeljenja i da apsolutno nema tenzija. Majka i devojčica su izrazile želju da devojčici odeljenski starešina bude pratilac na maturi, što je odeljenski starešina sa zadovoljstvom prihvatio.

Napominjemo da je problem primetio odeljenski starešina i odmah reagovao. 

Želimo da stavimo tačku na medijsku hajku na našu školu koju u miru i slozi pohađaju naši učenici. Ne želimo zloupotrebu i političku demagogiju tamo gde je ne sme biti a to su naše škole. Zajedničkim snagama borimo se za bolje uslove u prosveti a ovo sigurno nije put kojim žele da zaustave i Srbiju, ali i čitav prosvetni sistem" glasi saopštenje direktorke OŠ "Petar Petrović Njegoš".