23.05.2023.

10:05

Foto: Pexels, Pngwing

Vesti

LAŽNE DOJAVE O BOMBAMA NANOSE OGROMNU ŠTETU DRŽAVI! Srbija ima dobar krivično-pravni odgovor, moguće je pronaći svakog učinioca dela

Profesorka Kriminalističko-policijskog univerziteta Ivana Bodrožić kaže da se lažnim dojavama državi nanosi višestruka šteta – pravna, ekonomska i politička.

Prema njenim rečima naša država ima dobar krivično-pravni odgovor, pa je moguće pronaći svakog učinioca dela.

- Posle tragičnih događaja u Beogradu i okolini Mladenovca zatekao nas je novi talas dojava o postavljenim bombama u raznim objektima, pre svega školama. Kada su u pitanju prošlogodišnji događaji, Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa MUP i Bezbednosno-informativnom agencijom pokrenulo je krivične postupke protiv učinilaca ovih krivičnih dela koji su državljani  Srbije, mahom za krivično delo - izazivanje panike i nereda. Na onim mestima gde je bilo osnova sumnje da je reč o izvršiocima koji su strani državljani, pokrenuta je međunarodna krivično-pravna saradnja kroz mehanizme Evropola i Interpola, i ona je u toku - objašnjava Bodrožić.

Zato, ističe ona, sve to pravi veliku štetu državi.  

- Pravna šteta, jer se u ovakvim slučajevima pokreće veoma skup i ekskluzivni krivično-pravni aparat. Ekonomska jer su angažovane izuzetno velike ekonomski resursi državnih organa. Politička jer može da se stvori utisak određene nestabilnosti kada je u pitanju izvršenje ovih krivičnih dela -  navodi Bodrožićeva.