24.05.2023.

07:30

Foto: Informer

Vesti

BILO JE ZNAKOVA DA KOSTA K. IMA POREMEĆAJ LIČNOSTI Stručnjaci o otvorenom pismu majke ubijene Eme K.

Kako za naš list navodi školski psiholog Marija Milenković, pitanje je samo da li je "neko želeo da vidi" da Kosta ima neke probleme.

- I škola i roditelji su to mogli da primete. Ako se on nije davao u odnosu sa drugom decom, ukoliko je postojala neka inferiorna crta ličnosti, moralo je biti i reakcije. Svakako da su roditelji ti koji su morali prvi da reaguju na pokazatelje... Sigurna sam da postoji neka dokumentacija koja govori razlog zbog čega je Kosta promenio odeljenje i koja prati ovaj slučaj. Inspekcija svakako treba da utvrdi sve detalje - navodi Milenkovićeva.

Informer

I profesor kliničke psihologije dr Radomir Čolaković objašnjava da je neverovatno da niko nije primetio nešto sumnjivo u Kostinom ponašanju.

- Trideset i osam godina radim sa ljudima i ne mogu da verujem da psiholog i pedagog škole nisu primetili da sa Kostom nešto nije u redu. Primećujem da moje kolege mnogo govore o teoriji, a vrlo malo o praksi. To što je Kosta spavao u fotelji, a ne u krevetu, možda govori da je bio zavisnik od televizije i kompjutera, i kada je to primećeno, neko je morao da reaguje. Jednostavno, postoje indikatori da neko ima poremećaj ličnosti, i da bi se taj poremećaj uočio, ne mora da se bude psiholog ni psihijatar - kaže dr Čolaković.

Podsetimo, majka Eme K. devoj~ice ubijene u masakru 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, i supruga čuvenog odbojkaša Dragana Kobiljskog, potresnim rečima obratila se roditeljima dečaka Koste K. (13), koji je usmrtio njihovu ćerku i Eminih još osam školskih drugova, kao i domara škole. U pismu naslovljenom "Roditeljima nelečenog dečaka" ona iznosi niz do sada nepoznatih detalja o životu dece iz odeljenja VII/2 pre masakra.

Pismo u celosti pročitajte OVDE.