24.05.2023.

16:14

Foto: Informer

Vesti

U SRBIJI BROJ OBOLELIH OD MULTIPLE SKLEROZE JE U PORASTU! Lekovi ključni u terapiji opake bolesti

Broj obolelih od multiple skeleroze u Srbiji je u porastu i prema podacima trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa multiplom sklerozom. Vreme je od izuzetnog značaja kada se radi o MS. To znači da treba što pre da se postavi tačna i ispravna dijagnoza bolesti i da se pacijenti odmah adekvatno tretiraju. Taj tretman se odnosi na primenu lekova, pre svega onih koji modifikuju tok bolesti, ali i na edukaciju pacijenata, radi zajedničkog donošenja odluka o tretmanu, i o tome kakve navike treba da imaju u životu kako bi očuvali moždano tkivo.

Istraživanja su pokazala da je primena lekova ključna u očuvanju moždanog tkiva kod obolelog pacijenta, ali i primena odgovarajućih životnih navika. Imajući to u vidu Društvo Multiple skleroze Srbije zajedno sa lekarima i uz veliku podršku Ministarstva zdravlja i RFZO, poslednjih godina omogućili su da se leči značajno veći broj pacijenata.  

Pogledajte priču Andree Đokić u videu:

Za poslednje četiri godine, učetvorostručen je broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja, sa svega 1.000 pacijenta u 2019. godini, na čak 4.000 lečenih pacijenata od MS u 2023.godini. Od toga 40 % njih se leči novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima. 
Društvo mulitple skleroze Srbije je jedno od nastarijih i najaktivnijih udruženja pacijenata u Srbiji, osnovano davne 1974.godine i ima 17 lokalnih podružnica sa više hiljada članova.

Već dugi niz godina pri udruženju postoji i psihopsocijalno savetovalište koji radi sa pacijentima i njihovim porodicama (psiholog, psihijatar, porodični terapeut) koji su jako bitni u prihvatanju dijagnoze, koji je jedan od najvećih problema pacijenata.