25.05.2023.

08:00

Foto: printscreen

Vesti

HRVATI NAM POSLE TESLE OTIMAJU I RUĐERA BOŠKOVIĆA Srbi opet predmet velikohrvatske kleptomanije

Hrvati imaju patološki nagon za krađom srpskog nasleđa, pa su tako posle Nikole Tesle na kovanicama evra ovog puta odlučili da aerodrom u Dubrovniku ponese ime poznatog astronoma Ruđera Boškovića, jednog od 100 najznamenitijih Srba svih vremena!

Kako su naveli u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, reč je o dugogodišnjoj inicijativi, kojom bi se "odala počast poznatom i povijesno iznimno važnom hrvatskom znanstveniku, rođenom u Dubrovniku".

Sramni potezi

Domaći stručnjaci oštro su osudili taj novi skandalozni potez ustaša, uz napomenu da sve to rade zbog ogromne mržnje prema Srbima!

Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, kaže da je sve to posledica toga što se Hrvatska nije suočila sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću.

- U Hrvatskoj vlada atmosfera mržnje prema svemu što je srpsko, ali sa druge strane imaju tendenciju da krivotvore istoriju, da otimaju srpske naučnike i pretvaraju ih u Hrvate. Međutim, to nije ništa novo. U Hrvatskoj to traje više od jednog veka. Ono što je važno jeste da naše institucije moraju osuditi pokušaj otimanja istorije - smatra Linta.

Informer

Sa njim je saglasan i lider SRS Vojislav Šešelj. U razgovoru za Informer on ističe da je nedopustivo da Ruđera Boškovića smatraju "svojim" kada nema ništa hrvatsko.
- Čovek je rođen u mom selu kraj Orahovog Dola u Hercegovini. Oženio se Italijankom Pavlom. S Hrvatima nikada ništa nije imao, sve do starih dana. Ne znam odakle im ideja da rade tako nešto. Ali šta se mi i čudimo kada su Hrvati celu svoju istoriju zasnovali na pljačkanju i otimanju, na prevarama - ističe Šešelj.

Otimaju sve srpsko

Podsetimo, pre Ruđera Boškovića hrvatski kleptomani prisvojili su i Ivu Andrića i Nikolu Teslu. Iako su se ovi velikani celog života deklarisali kao Srbi, hrvatski mediji su ih bez srama prisvojili i predstavili kao svoje najveće naučnike i pisce. Samo zato što su rođeni na tlu današnje Hrvatske ili, kako kažu, u "hrvatskoj dijaspori", misleći na Mostar, rodno mesto pesnika Alekse Šantića.

Informer

Aerodrom u Dubrovniku

Koliko nemaju stida i srama i koliko žele da poseduju sve što je srpsko, potvrđuje i činjenica da je Zagreb planirao i da Novaka Đokovića proglasi za Hrvata, i to usvajanjem posebnog zakona!?! Predlog zakonskog propisa kojim bi se od Srbije "oteo" Đoković došao je kao odgovor Zagreba na novi srpski Zakon o kulturnom nasleđu, kojim se štite umetnička dela Srba katolika iz Dubrovnika.
- Novak je staro hrvatsko ime, a Đokovićevi deda i baba su iz Vinkovaca - objasnio je tada Ranko Matasović, profesor na Odseku za lingvistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta.
 

Štrbac: Ovo je licemerno

Predsednik Udruženja "Veritas" Savo Štrbac napominje da ga od Hrvata ništa ne iznenađuje, jer sada prisvajaju i one čije su familije ubijali.
- Ništa novo i nažalost nije ni prvi ni poslednji put da otimaju srpsko! Čime se oni služe govori i činjenica da su pobili Teslinu familiju, a onda ga pre nekoliko godina veličali kao svoju istorijsku ličnost i pripisivali ga svojoj istoriji - navodi Štrbac.

Ko je bio Ruđer Bošković?

Ruđer Bošković je bio matematičar i astronom, rođen je u Dubrovniku i jedan je od najznačajnijih naučnika svog vremena, uvršten među 100 najznamenitijih Srba svih vremena.
Rođen je kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahovog Dola kod Trebinja u Hercegovini, i majke Pavle italijanskog porekla, iz porodice Bara Batere, poznatog dubrovačkog pesnika.
Po njemu se u Srbiji zove jedna škola, ali i poznato Astronomsko društvo "Ruđer Bošković", jedno od najstarijih astronomskih društava u Evropi.