25.05.2023.

22:08

Foto: printskrin/youtube

Vesti

NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE MAJOR DRAGUTIN GAVRILOVIĆ! Njegov govor ostaće upamćen za SVA VREMENA

Major Dragutin Gavrilović rodio se u Čačku 25. maja 1882. godine. Tokom svog života borio se u Prvom i drugom balkanskom ratu, kao i u Prvom i Drugim svetskom ratu, pri čemu je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvezde, kao i Ordenom belog orla.

Govor koji je major Gavrilović navodno održao oktobra 1915. godine ispred kafane "Jasenica" na Dorćolu za vreme odbrane Beograda u Prvom svetskom rata ostaće upamćen za sva vremena.

Informer

Major Dragutin Gavrilović

Kako navode istorijski spisi, govor majora Gavrilovića je prvi put objavio kapetan Đorđe Roš, koji je teško ranjen u odbrani Beograda kao pitomac 43. klase Niže škole Vojne akademije, usled čega je zarobljen i odveden u logor. Kasnije je ovaj govor koristio i Branislav Nušić, kada je tokom školske 1930/31 godine radio kao predavač retorike na Vojnoj akademiji u Beogradu.

A govor majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda glasio je:

"Junaci!

Tačno u tri časa neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.

Vojnici! Junaci!

Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.

Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu!

Živeo Kralj! Živeo Beograd!"

Informer

Za razliku od mnogih saboraca, umro je 19. jula 1945. godine u Beogradu.