27.05.2023.

12:57

Foto:

Vesti

BANKE TRAŽE I KRVNU SLIKU ZA ODOBRAVANJE KREDITA Evo koje su 4 novine uvele - Ovo ih posebno zanima

Kada je u pitanju privreda, pooštravanje privredi se odnosilo na dinarske i devizno indeksirane kredite, dok je, posmatrano po veličini preduzeća, bilo najviše zastupljeno kod velikih preduzeća.

Na pooštravanje kreditnih standarda privredi prvenstveno su uticali povećani troškovi izvora finansiranja, što je u skladu sa efektima zaoštravanja monetarne politike NBS i Evropske centralne banke.

Šta sve banke traže

Kada je reč o kreditima stanovništvu, pooštravanje se najviše odnosilo na dinarske gotovinske kredite, uključujući kredite za refinansiranje i devizno indeksirane stambene i potrošačke kredite.

Prema oceni banaka pooštravanju standarda su kao i kod privrede, najviše doprineli povećani troškovi izvora kredita i rast cena nekretnina, a zatim neizvesnost oko ekonomske situacije.

Neke banke traže veće učešće od uobičajenih 20 odsto, ali su i smanjile nivo opterećenja na platu. To znači da nisu spremne na određenu vrstu rizika da bi vam dozvolili da vam rata kredita iznosi kao pola vaše prosečne mesečne zarade.

Informer

 

Prate dodatno poslovnu likvidnost u kompanije u kojoj radite, koja, prema novim uslovima, ne bi smela da ima nikakav dug na računu. Prate prilikom odobrenja stambenog kredita da li stan kupujete od investitora ili od privatnog lica. Takođe, kako je Informer već ranije pisao, banke sada posebno zanima i da li se kladite.

Ko je na "crnoj listi"

Naime, kako smo već pisali, zaposleni u kladionicama i kazinima, ali i svi koji se onlajn klade, kao i oni koji su se nedavno tužili sa nekom od banaka, izuzetno teško mogu da dobiju pozajmice od banaka. Prema našim saznanjima, na "crnoj listi" za odobrenje kredita su i radnici u ugostiteljstvu i hotelijerstvu - sobarice, konobari, kao i zaposleni u turističkim agencijama.
To su zanimanja gde postoji veliki rizik od gubitka posla, pa se zato bankari ne usuđuju da im odobre pozajmice, čak i kada se ne radi o velikim iznosima.