02.06.2023.

13:37

Foto: JTI

Vesti

Završena sadnja duvana

Vremenski uslovi u maju, obilne padavine, i mali broj sunčanih dana usporili su sadnju duvana ove godine, ali uzgajivači duvana su optimistični i veruju da će uz prave agrotehničke mere i negu duvana postići željeni prinos.

„Ove godine smo planirali da zasadimo 20 hektara duvana i toliko smo i zasadili, u dva navrata. Sadnja se jeste malo odužila jer su bile velike padavine“ – ističe Rade Stanojčić, uzgajivač duvana iz sela Klenje u Mačvi koji se uzgojem duvana bavi više od 20 godina. „Zemljište je bilo dobro pripremljeno, rasad takođe, pa je sadnja protekla dobro. Sada nas očekuje faza nege duvana na njivi, a onda bi u julu trebalo da krenemo sa berbom. Tada zapravo ima i najviše posla, pa nas kao i svake godine očekuje  angažovanje sezonske radne snage. Nadamo se da će sve proteći kako treba mada dosta zavisi od vremenskih prilika“, dodaje Rade i kaže da je prinos i do 2 tone po hektaru moguć ako se zasuku rukavi.

Informer

Njegov kolega, Nebojša Tubić, proizvođač duvana iz Golubinaca u Sremu sadi duvan na 34 hektara i saglasan je sa Radetom da je početak godine bio izazovan kada je uzgoj duvana u pitanju. „ Ove godine nismo imali mnogo sunčanih dana, pa smo morali da grejemo plastenike. Sadnja je prošla dobro, i sa berbom planiramo da krenemo u junu. U vreme berbe angažujemo sezonske radnike koji pretežno dolaze iz južne Srbije, ali i šire. Konkretno, mi angažujemo ljude iz Kostolca i Bujanovca“, navodi Nebojša. 

Oba uzgajivača duvana se bave ovom poljoprivrednom kulturom dugi niz godina u okviru ugovora koje imaju sa kompanijom JTI, najvećim proizvođačem duvana u Srbiji i jedinom inostranom kompanijom koja otkupljuje domaći duvan.  „Naš cilj je da zajedno sa našim uzgajivačima, dostignemo najbolji mogući kvalitet i prinos duvana“, kaže Željko Ananić, menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI. Ananić dodaje da saradnja sa uzgajivačima podrazumeva podršku u svim fazama uzgoja i to vidu savetovanja u vezi sa agrotehničkim merama, nabavke neophodnih materijala, ali i obezbeđivanje novčanih avansa bez kamate. Pored toga, uzgajivačima se pruža podrška prilikom nabavke sušara, kao i opreme za proizvodnju zalivnih sistema i to na period od 3 do 7 godina, takođe bez kamate. 

Informer

Takođe, u kompaniji JTI  ističu da se svi troškovi proizvodnje prate tokom cele godine, a da se otkupne cene revidiraju pred sam otkup, i po potrebi povećavaju. Tako je 2022. otkupna cena duvana konstantno povećavana usled promena cena repromaterijala, energenata za sušenje duvana, kao i povećanja cene radne snage. 

„Ulaganja u duvan su velika i teško da bismo sami izneli proizvodnju da nema avansa koje nam kompanije, organizatori proizvodnje, daju. Moja saradnja sa kompanijom JTI je odlična, od njih dobijam sav materijal, supstrate, kontejnere za rasad i ostalu opremu“, ističe Rade, dok Nebojša navodi: „Podržavaju nas što se tiče finansiranja nabavke opreme, terenska služba je dostupna 24 sata dnevno, sve radimo u konsultaciji sa njihovim stručnjacima da bismo dobili najbolji mogući kvalitet duvana. Proizvodnja duvana nije laka, ali to je jedna od najsigurnijih proizvodnji. Zahvaljujući kompaniji JTI imamo siguran otkup i sigurnu cenu“.

Informer

Japan Tobacco International (JTI) je najveći poslodavac u duvanskoj industriji budući da od polja duvana, preko fabrike u Senti, i kancelarije u Beogradu pa do prodavnica širom zemlje angažuje 3.000 ljudi. Jedan je od pet najvećih poreskih obveznika sa 3 milijarde evra uplaćenih u budžet od 2006. Od kupovine fabrike u Senti 2006. godine, kompanija JTI je utrostručila udeo na tržištu, istovremeno izvozeći cigarete na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, kao i duvana u EU.