Autor: Informer.rs

08.06.2023.

21:29 >> 21:47

Foto: printscreen instagram

Vesti

ZA DLAKU IZBEGNUTA TRAGEDIJA U BEOGRADU! Mladić spasao majku i dete od sigurnog udara voza (VIDEO)

Kako se može videti na snimku, dok voz ulazi u stanicu, žena sa detetom trči i pokušava da dosegne do perona.

U poslednjem trenutku, jedan od putnika koji je bio na peronu je priskočio i pomogao majki sa detetom da se spase.

Pogledajte snimak: 

Povodom zastrašujuće scene koja se odigrala na stanici "Karađorđev park" 31. maja, kada je za malo došlo do tragedije, oglasio se i Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije" i istakao da svake godine na pruzi devetnaest osoba izgubi život sopstvenom krivicom, zbog svoje neodgovornosti i nepažnje.

- U proteklih osam godina, na srpskim prugama prosečno godišnje pogine 19, i bude povređeno devet osoba, u situacijama kada je na njih naleteo voz dok su prelazili prugu na nedozvoljenom mestu, kretali se van mesta predviđenih za prelazak preko pruge, nalazili se na koloseku ili bili nepažljivi u blizini železničkih šina - kaže Stanisavljević.

Kako ističe, među njima je bilo osoba koje su neoprezno prelazile prugu i to na nedozvoljenim mestima, ili su se u trenutku dolaska voza kretale po koloseku i nalazile na njemu, što je strogo zabranjeno.

Bilo je i slučajeva, dodaje Stanisavljević, da su nastradale osobe ležale na pruzi, istrčavale na kolosek ispred voza, ali se i u grupi kretale po železničkim šinama.

- Prema našim nezvaničnim informacijama, među nastradalima je bilo i slučajeva samoubistava - istakao je.

Kako naglašava, sva lica koja su poginula na otvorenoj pruzi u nesrećama izazavanim železničkim vozilima u pokretu nastradala su zbog sopstvene nepažnje, neodogovornosti i nepoštovanja propisa.

- U proteklih godinu dana čak i na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad, gde vozovi saobraćaju 200 kilometara na sat i uprkos zaštitnoj ogradi, bilo je građana koji su prelazili preko koloseka na nedozvoljenim mestima i na nepropisan način. Infrastruktura železnice Srbije zato apeluje i upozorava građane da ne prelaze preko koloseka na nedozvoljenim mestima i na nepropisan način i da se ne kreću po pruzi, jer je to opasno po život, zabranjeno, a gotovo po pravilu se završava tragično i neko nastrada. Ovakvim svojim postupcima građani direktno ugrožavaju sopstveni život, ali i bezbednost železničkog saobraćaja i putnike u vozu - naglašava Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Apeluje da nikakva žurba, nikakva neopreznost ili neodgovornost ne mogu biti preči od sopstvenog života.

- Samo ukoliko građani vode računa o ličnoj bezbednosati, ponašaju se savesno i odgovorno, poštuju propise i prelaze prugu na mestima koja su predviđena za to, možemo zajedno sačuvati ljudske živote i bezbednost železničkog saobraćaja - dodao je.